Ak Welsapar och familjen kom som kvotflyktingar till Sverige 1994. Under flera års tid hade då såväl han som hans fru utsatts för hot och förföljelse från regimen i Turkmenistan. Fram till 1991 var Turkmenistan en delrepublik i Sovjetunionen. Landet styrs nu enligt Utrikespolitiska institutets beskrivning av ”en auktoritär regim som kritiseras för att kränka medborgarnas mänskliga rättigheter”.
– Jag hade inte kunnat tro att vi skulle drabbas igen, men sedan ett och ett halvt år tillbaka har jag polisanmält flera händelser, säger Ak Welsapar.
Senast förra veckan bankade någon hårt upprepade gånger på ytterdörren till familjens bostad i Enköping.
– Det har hänt att någon berusad person gått fel och knackat på, men det här var annorlunda, säger Ak Welsapar.
Fridsstöraren den där augustinatten försvann väldigt fort utom synhåll och Ak Welsapar kopplar samman det med mängder av anonyma telefonsamtal såväl dagar som nätter där ingen givit sig tillkänna då han svarat.
Det var Ak Welsapars journalistiska verksamhet som den turkmenska regimen inte uppskattade och förföljelserna lämnade till slut ingen annan möjlighet än flykt för familjen. Under åren i exil har han fortsatt verka som journalist och författare, och sedan 2016 driver han en internetbaserad radiokanal, Erkin (Fritt) Turkmenistan.
– Jag skriver om kultur och samhälle, och om politik. Förföljelserna har ökat efter
en serie artiklar jag publicerat om presidentens hälsa. Kanalen når många, den är blockerad i Turkmenistan men många turkmener lever utomlands, i exil som jag men också arbetsmigranter, och de har tillgång till den, säger Ak Welsapar.
Ett motdrag från regimtrogna har varit att kopiera Welsapars kanallogga och sedan fyllt den falska kanalen med innehåll där han smutskastas, hans och hans barns adresser lagts ut och direkta men anonyma hot riktats mot honom och barnen:
– Det finns regimtrogna personer i Sverige som samlar och publicerar material om mig, och det finns anledning att tro att information också vidarebefordras till regimen i Turkmenistan.
Han hoppas att polisanmälningarna om hot och trakasserier ska sätta stopp för förföljelsen, och teknikkunniga personer har gjort om loggan till hans radiokanal så att den inte längre kan sammanblandas med den falska versionen.
Ak Welsapar är medlem av Svenska PEN och Sveriges författarförbund och får stöd från båda organisationerna.