— Jag blev förvånad över att diskussionen blev mycket liten vid mötet där jag hade lagt ett förslag om miljösanktionsavgifter. Jag tycker att det är konstigt att politikerna inte frågade mig om det var något som de inte förstod, säger Nils Hydén.
Bara en undrade
Han minns bara att Gunnar Axinge undrade om det var rimligt att ta ut avgifter när lagstiftningen var så ny och att Monika Åberg (s) tyckte detsamma.
— Jag fick en klar känsla av att politikerna i miljönämndens arbetsutskott redan hade bestämt sig för hur det skulle vara, säger Nils Hydén.
Han hade lagt intern information kring miljöbalken till beslutsunderlaget och han hade klippt citat ur lagen och skrivit vad som kan anses vara uppenbart oskäligt.
Politikernas advokater hävdar att det finns ett bedömningsutrymme i lagen kring uttrycket "uppenbart oskäligt". Om det anses uppenbart oskäligt så ska avgifter inte tas ut av i det här fallet företagare som inte lämnat in sina köldmedierapporter i tid.
Ensam med uppgifterna
Nils Hydén hävdade då han förhördes av åklagaren att uppenbart oskäligt räknas bara om man är endast ett par dagar försenad med rapporten, om man är allvarligt sjuk eller om det finns någon tidigare dom där en händelse har fastställts vara ett hinder för att rapporten ska komma in i tid till kommunen.
Nils Hydén vittnade också om varför han inte hade tagit med frågan om misstanke om brott av företagare i samma beslutsunderlag och varför han inte hade skickat ut en påminnelse med information om de nya straffavgifterna för att få färre att glömma eller låta bli att lämna in sina rapporter.
— 1999 var jag ensam med uppgifterna och delvis pappaledig. Jag hade jämnt skägg att hålla verksamheten flytande, säger Nils Hydén som är sjukskriven sedan mitten på september.
Blev kränkt
Han säger att det beror på små resurser och hög arbetsbelastning under flera år. När sedan schismen kring miljöbalken kom mellan den nya nämnden och tjänstemännen, blev Nils Hydén också utsatt för kränkande särbehandling enligt honom själv.
— Sedan miljöbalken trädde i kraft har Enköpings kommun gjort sig av med en miljöchef, två inspektörer, förre stadsarkitekten och nu vill de bli av med mig för att vi anses obekväma, säger Nils Hydén.
Advokat Jan Karlsson frågade Nils Hydén om han inte tyckte det fanns ett behov av att informera de berörda företagarna.
— Visst fanns det ett behov, men inget akut sådant. De flesta lämnade in sina köldmedierapporter i tid, säger Nils Hydén.
Karin Gustafsson sade bland annat att hon hade tyckt det var fel av miljönämnden att inte polisanmäla Peab, då tunnor med miljöfarlig olja hade glömts kvar vid järnvägsbygget.
Staffan Bergendal hade hand om det avloppsärende som det talades om vid gårdagens tingsrättsförhandlingar.
— Jag sa till familjen att markbädden var för tunn, innan de tog avloppet i bruk. Jag förhalade inte ärendet, hävdade han.
Lagen måste följas
Gunnar Axinge sade att han inte har erfarenhet av praktisk miljötillsyn. Han hade 1999 (då miljöbalken trädde i kraft) gått en niodagarskurs som handlade om den nya lagstiftningen. Han ansåg att beslutsunderlaget till politikerna var tillräckligt för att kunna fatta beslut och han sade att han aldrig hade uttryckt en avvikande mening till beslut som fattats vid nämndens möten.
Åklagarens syfte med förhören är att visa på att miljönämndens politiker medvetet och systematiskt har åsidosatt gällande regler i miljöbalken.
Hon kom tillbaka till att var och en får tycka vad han vill, men att när tillsyn ska utövas av kommunen så är ledamöterna tvungna att följa lagen, eftersom de själva är ett slags domstol i de aktuella ärendena.