Oenigt om pengagåva till skejtparken

Känslorna hos skejtarna i föreningen Enköping Extremsport har åkt berg-och-dal-bana de senaste dagarna. Orsaken är de skiftande besked de fått om en kommande skejtpark.

Det finns exempel även på små graffitimålningar i skejthallen.

Det finns exempel även på små graffitimålningar i skejthallen.

Foto: Lotta Lille

Enköping2017-12-29 17:17

Först fick de på onsdagen genom Enköpings-Posten veta att Parkstiftelsen ska läggas ned och att de 500 000 kronorna i kassan skänks till kommunen som bidrag till en ny skejtpark.

– Vi blev naturligtvis jätteglada. Men när jag ringde till stadsträdgårdsmästaren Mona Bergius för att snabbt komma i gång med ett samarbete om var och hur skejtparken ska anläggas fick jag beskedet att pengarna ska användas till något helt annat, säger Fredrik Kinnbo, ordförande i Enköping Extremsport, EXS.

Ett av argumenten från stadsträdgårdsmästarens sida var att ett snabbt bygge av en mindre anläggning skulle kunna stoppa bygget av en större park med plats för flera extremsporter i framtiden. Det är också vad Mona Bergius säger när EP ringer:

– Vi har inga möjligheter att bygga en skejtpark klar till 2019. Tillsammans med upplevelseförvaltningen diskuterar vi hur i framtiden en större skejtpark byggd av betong och med plats även för de som åker till exempel roller-blades, kick-bike och BMX, ska kunna anläggas i närheten av Korsängen, säger Mona Bergius.

Den halva miljonen från Parkstiftelsen skulle enligt Mona Bergius bara täcka en mindre del av de uppåt tre och sex miljoner kronor som en stor skejtpark kan kosta. Park- och gatuavdelningen är i stället inriktad på att 2018 bygga en tillgänglighetsanpassad motorikbana för barn och vuxna i anslutning till västra delen av Hälsans stig.

Mona Bergius har uppfattat det som att hon i egenskap av stadsträdgårdsmästare är den som bestämmer hur penganra från Parkstiftelsen ska användas. Men Parkstiftelsens intention att de ska gå till en skejtpark är tydligt uttryckt. Om gåvan kan villkoras är oklart, men om så är fallet ser Mona Bergius en möjlighet att i så fall fondera och förvalta pengarna till den större skejtpark som kan bli verklighet om kanske fem år.

Fredrik Kinnbo och hans kollegor Erik Gusén, Fredrik Lindqvist och Adrian Norén, drivande i EXS, har arbetat hårt för att få en skejtbana i betong under de tre år EXS funnits. Föreningen har hyrt betongplattan där curlinghallen låg på Enavallen och bygglov på gång för en ”bowl” där.

– Skejthallen i Ungdomens hus är fullbelagd, vi har över 200 medlemmar och folk åker från Stockholm för att kunna skejta hos oss. Vi kan bygga en bowl, eller pool, en stor rund skål gjord för skejting, med 100 000 kronor som hjälp till materialkostnader och få den klar 2018. Resten kan fonderas, säger Fredrik Kinnbo.

Parkstiftelsen och EXS

Parkstiftelsen bildades 2013 med syfte att stödja Enköpings parker ekonomiskt.

Stiftelsens styrelse har nu beslutat att upplösa stiftelsen och skänka pengarna i kassan, 500 000 kronor, till Enköpings kommun.

Styrelsens klart uttalade önskan är att pengarna ska användas för att bygga en skejtpark i centrala Enköping så snart som möjligt, helst redan till 2019.

Skejthallen har funnits i Ungdomens hus cirka tio år. För tre år sedan bildades föreningen Enköping Extremsport, som nu hyr och driver hallen i egen regi. Föreningen har under sina tre år arrangerat ett stort antal evenemang men anknytning till skejting, och har en mobil skejtramp som de den gångna sommaren besökt Enköpings kransorter med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om