Nyutbildade officerare tvingas söka civila jobb
Ingen av de 26 officerselever som till sommaren tar examen från ledningsskolan på S1 i Enköping kan räkna med att få anställning inom Försvarsmakten. Neddragningarna inom försvaret drabbar hundratals kadetter i Sverige, men officersaspiranterna på S1 ser ändå ljust på framtiden. Det är en bra och värdefull utbildning som vi har stor nytta av även utanför Försvarsmakten, säger Joa Hellström.
Joa Hellsten är 31 år och därmed en av de äldsta i kadettgruppen. Liksom de övriga hade han siktet helt inställt på att fortsätta som yrkesofficer när han började utbildningen. Det har tidigare aldrig varit fråga om annat än att de som antas till och går igenom officersutbildningen också anställs inom försvaret.
— Vi känner oss inte heller oönskade på minsta vis. Det är tilldelningen av pengar det handlar om och dem rår inte ÖB över.
Joa Hellsten är förtroendeman för de 26 kadetterna på S 1 och kommer i slutet avveckan att sammanträffa med övriga förtroendemän från Försvarsmaktens skolor och utbildningscentrum.
Omkring 440 berörs
Sammanlagt berörs 440 kadetter runt om i Sverige av effekterna av det förväntade försvarsbeslutet i riksdagen i december.
— Vår inställning är att vi som är under utbildning ska få sysselsättning och på sikt anställning inom försvaret när vi utexaminerats som fänrikar. Men det måste finnas en beredskap för att så inte blir fallet och det är en av de frågor som kommer att tas upp vid förtroendemannaträffen, säger Joa Hellsten.
Han flyttade med sin familj från Hälsingland till Enköping sommaren 2003 då han kommit in på en av S 1:s platser till yrkesofficersutbildningen. Han ser Enköpings placering centralt i Mälardalen som en fördel om han inte blir anställd som officer, såväl andra utbildningar som arbeten att söka finns om inte annat så på pendlingsavstånd.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!