Det är den tidigare närvårdsavdelningen där salarna nu används som kontorsarbetsplatser som kan omvandlas till vårdplatser.
– Det är en avdelning som nyligen renoverats och där det är flyttbar utrustning, som sängar, som behövs för att den ska återgå till att bli vanliga vårdplatser, säger Marie-Louise Kumlin-Gutke, lasarettets lokalplanerare.
För Tomas Skommevik, chef vid verksamhetsområde Medicin på lasarettet, är samarbete med Akademiska sjukhuset en naturlig del:
– Vi verkar i en region och då är alla våra gemensamma patienter. Vi försöker dagligen ta emot patienter från Akademiska, men det är svårt även för oss ibland. Med flera vårdplatser får vi möjlighet att ta emot flera, säger Tomas Skommevik.
Det är enligt Tomas Skommevik i första hand patienter som kommer från lasarettets upptagningsområde, Enköping, Håbo och södra delen av Heby kommun, som kan komma att flyttas till Enköping.
Invid den tidigare närvårdsavdelningen finns en till avdelning som används som kontor, men det finns ännu ingen tanke på att åter ta den i anspråk för vårdplatser.
– Lasarettets ledningskontor flyttar till det vi kallar B-huset där kommunens socialförvaltning förut hyrde lokaler, och det innebär att lokaler frigörs. Den pågående renoveringen av B-huset ska vara klar i september, och de nya vårdplatserna kan troligen stå klara att tas i bruk i oktober, säger Marie-Louise Kumlin-Gutke.
Nya vårdplatser innebär behov av nyanställningar av personal, och mera pengar till lasarettet i Enköping.
Enligt Malin Sjöberg Högrell (L), ordförande i Region Uppsalas sjukhusstyrelse som ansvarar för såväl Akademiska som lasarettet, kommer sjukhusstyrelsen inte att få något tillskott av pengar:
– Pengar måste omfördelas mellan sjukhusen om de nya platserna ska kunna öppnas. Hur det ska ske är ännu oklart, men jag är precis på väg att genom ordförandebeslut ge förvaltningen i uppdrag att se över hur det kan lösas. Rapporten ska vara klar och kunna tas beslut om vid sjukhusstyrelsens sammanträde 2 maj, säger Malin Sjöberg Högrell.
De nya vårdplatserna vid lasarettet i Enköping betecknar hon som en ”lösning på medellång sikt”, men eftersom det nu saknas 40-70 vårdplatser på Akademiska söker man också andra möjligheter att lösa krisen där.
– En möjlighet är att köpa platser för eftervård, en annan att klara utslussning av utskrivningsklara patienter ännu snabbare, säger Malin Sjöberg Högrell.