Ny teknik ger bättre luft i skolan

Effekterna av frontventilationen som installerats i flera av klassrummen i de nya delarna av Bergvretenskolan håller nu på att utvärderas systematiskt av en forskargrupp från arbets- och miljömedicinska institutionen vid Akademiska sjukhuset.

Enköping2005-12-07 00:00
Frontventilationen är en utveckling av den ventilationsteknik som togs fram på gamla Bahco Ventilation och som är patenterad av Kurt Belin, innovatör och tidigare utvecklingsingenjör på Bahco.
Metoden bygger på att luften som tillförs via ventilationsdonen är virvelfri och att den, helt enligt naturlagarna, stiger uppåt vart­efter den värms upp. Den sugs sedan ut i frånluftsdon i takhöjd.
— Det är det absolut bästa sättet att få ren luft inomhus. Genom att låta luften själv bära med sig de miljontals partiklar som vi och vår omgivning utsöndrar och som annars finns kvar i luften och dras ned i luftvägarna som då blir irriterade, säger Kurt Belin.
Han, liksom Carl-Henrik Norelius, entreprenör och projektledare i arbetet med att föra ut frontventilationen som alternativ till traditionell ventilationsteknik, är övertygad om att till exempel luftvägssjukdomar och astma skulle minska betydligt om partikelhalten i inomhusluften minskar.
— Vi borde satsa på luftdammstädning, en teknik som kan rensa inomhusluften från partiklar som annars gör folk sjuka, i synnerhet i skolor som är arbetsplats för så många, både barn och vuxna, säger Carl-Henrik Norelius.
Om det också kan visas vetenskapligt att frontventilationen påverkar ögon och övre luftvägar positivt kommer resultaten från forskningsprojektet, som leds av docent Dan Norbäck vid Arbets- och miljömedicinska institutionen, att visa.
—Vi har mätt tårfilmsstabiliteten i ögonen på ett 60-tal elever från tre utvalda klasser i olika klassrum i tre omgångar under tre veckors tid. Dessutom har vi mätt nässlemhinnornas reaktioner hos eleverna vid samma tillfällen, berättar Gunilla Wieslander, docent och överläkare vid institutionen.
I två av klassrummen finns frontventilation, i ett av dem har ventilationstekniken växlat mellan taktilluft och deplacerande golvluft, sådan luft som inte leds in virvelfri.
Projektet vid Bergvretenskolan är det femte och sista i en serie undersökningar som gjorts i olika skolor med olika ventilationsteknik. Samtliga ingår i ett forskningsprojekt stött av Formas-BIC, före detta Byggforskningsrådet och Byggsektorns innovationscentrum.
—Rapporten från hela projektet kommer att bli färdig under nästa år. När mätperioden här ute i skolan nu avslutas återstår sammanställning, behandling och utvärdering av resultaten, säger Gunilla Wieslander.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om