Ny hotbild kräver ändrat försvar

— Kritiken mot försvarsmakten för förändringströghet är befogad, nu måste vi komma bort från den trögheten och från att räkna i anslagstilldelning och antal värnpliktiga. Vårt mål är att gemensamt skapa ett modernt insatsförsvar.

Enköping2005-10-17 19:07
Det sade överbefälhavaren, ÖB, Håkan Syrén i Enköping på måndagsförmiddagen då han gjorde det första av totalt 44 framträdanden på förband runt om i Sverige där såväl officerare som civilanställda och värnpliktiga ska delta för att en gemensam grund för det fortsätta arbetet för att nå ett insatsförsvar ska läggas.
Sammanlagt 25 dagar från måndagen till 21 februari kommer ÖB och hans medarbetare att ägna åt information vid personalsamlingar, en satsning som kostar mellan fyra och fem miljoner kronor.
Att all personal vid förband, skolor och centra får informationen direkt från ÖB, och att media bjuds in att delta, är ett led i förverkligandet av den värdegrund vars honnörsord är öppenhet, resultat och ansvar, ÖRA, och som är basen i förändringsarbetet som pågår inom försvaret.
— Omvärlden har förändrats och därmed hotbilden mot Sverige. Därför måste också försvarsmakten förändras, sade Håkan Syrén.
— Terrorism är ett reellt hot som vi ska kunna agera emot. Svensk militär kan komma att sättas in vid en nationell kris, men då alltid under polisbefäl, sade Håkan Syrén.
Sveriges säkerhet bygger på försvarsmaktens förmåga att utveckla nya materiel och ny kompetens som i samverkan inom EU och med FN kan användas för internationella insatser sade ÖB.

Personalbrist trots uppsägningar
Ett exempel är det nätverksbaserade försvaret som kommer att fortsätta utvecklas, ett annat är Nordic Battle Group, ett insatsförband under svensk ledning där även Norge, Finland och Estland ingår. Nordic Battle Group är ett åtagande inom EU.
Andra insatsgrupper som planeras eller är under uppbyggnad i Sverige är ett mekaniserat kompani, ett pansarförband, som P7 arbetar med, en minröjningsgrupp och en NBC-grupp. NBC står för nuclear, bacteriological och chemical.
Svensk militär och civil personal finns bland annat på Balkan, i Liberia och i Afghanistan. Truppen i Afghanistan kommer att utökas från 90 till omkring 150 personer från 1 mars 2006 och ta över ansvaret för ett område i Mazar-e-Sharif i norra Afghanistan.
Inriktningen på internationalisering kräver att såväl värnpliktiga som officerare i högre utsträckning inriktar sig på utlandstjänstgöring:
— Vi måste därför nå en överenskommelse om ersättningar för utlandspersonal så snart som möjligt, sade Håkan Syrén.
Trots att förband lagts ned och personal sagts upp det senaste året, är det brist på personal inom vissa yrkeskategorier. Men de drygt 300 yrkesofficerare som blev färdiga i våras har ännu inte fått någon anställning. ÖB ville på måndagen inte säga när rekryteringsstoppet kan hävas. Intagningsstoppet till officersutbildningarna har dock hävts efter två år, och nya kurser startar nästa höst. Utbildningen är treårig.
Värnplikten kommer från och med nästa år i första hand att göras av frivilliga under elva månader. För utlandstjänstgöring krävs ytterligare omkring fem månaders utbildning. Alla män kommer att kallas till mönstring som tidigare, och om antalet frivilliga inte räcker kvarstår plikttjänstgöring.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om