Ny bok om Sjöö slott

Sjöö slott utanför Örsundsbro har länge varit en av länets okända historiska byggnader. Men det ska det bli ändring på. Under fredagen presenterades en ny bok om slottets historia.

Carl Banér vid Sjöö slott.

Carl Banér vid Sjöö slott.

Foto: Hans E Ericson

Enköping2008-10-17 18:57
Inne i den ljusa trädgårdssalongen, eller matsalen som den nu mera kallas, på Sjöö slott är förberedelserna i full gång. Allt ska ställas i ordning och champagneglasen ska fyllas. För här ska det firas. En av stormaktens största och mest påkostade anläggningar har nu fått en egen bok, Sjöö slott - tradition och manifestation, har just släppt ut i bokhanden. Om stund ska den presenteras i en av salarna på slottet. På dagens gästlista återfinns bland annat landshövdingen Anders Björck och överintendenten för nationalmuseum Solfrid Söderlind.

För Sten Banér, 88 år, är det här en speciell dag. Han har sedan barnsben till och från bott i en av slottets flyglar, men är nu mera för gammal för att bo kvar. I stället är det hans son, Carl Banér, som har tagit över såväl bostaden som förvaltandet av byggnaden.
- Det är en härlig, fin bok. Och bra bilder av Bo Gyllander, säger Sten Banér och lägger käppen åt sidan för att i stället luta sig mot matbordet i mitten av salongen.
På väggarna kikar uppklädda 1600-talsherrar och damer ner på oss. Det är målningar, i naturlig storlek, av släkten som har huserat i byggnaden.
Idén till boken dök upp samband med att taket på slottet höll på att läggas om. Med hjälp av forskare och specialinkallade hantverkare kunde Carl Banér tillsammans med bland annat Karl Johan Eklund, ordförande i länsforskningsrådet, ta fram information om den gamla byggnadstekniken. När taket var färdiglagt anordnade de ett seminarium för att berätta om all intressant historia som hade dykt upp under arbetets gång. Det är dessa seminarier som ligger till grund för historierna i boken.

Göran Ulväng, forskare i ekonomisk historia på Uppsala universitet, är en av bokens nio författare.
- Det här är en av Sveriges mest välbevarade byggnad från 1600-talet. Eftersom det är ett stort hus har det varit för dyrt för innehavarna att bygga om det och det har därför stått tomt i många år. Byggnaden säger mycket om 1600-talets arkitektur, förklarar Göran Ulväng.
Trots slottets historiska värde är byggnaden inte öppen för allmänheten. Enligt Carl Banér finns det inte tillräckligt stort intresse, bland annat på grund av slottets avlägsna läge.

Fotnot. Förutom ovannämnda har även Claes Ellehag, Johan Eriksson, Christian Laine, Peter Liljenstolpe, Göran Lindahl, Jan Lisinski och Hans Norman medverkat till boken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om