Nu flyttar skroten i Enköping

En av Sveriges modernare bilskrotar öppnar i Enköping den 2 januari. I mellandagarna har flyttlassen gått, med bilar från den gamla till den nya anläggningen.

Robin och Christer Sonesson driver skroten.

Robin och Christer Sonesson driver skroten.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Enköping2006-12-29 00:01
Efter att ha levt på nåder i sju år är nu Enköpings Bildemontering på väg att lämna den trånga tomten vid hamnen och flytta in i en helt ny anläggning på industriområdet Norra Stenvreten.
Med på flyttlasset fanns några klassiker. Som till exempel en Asea Elbil från 1942. Den ska skrotens ägare Krister Sonesson och hans son Robin, som kommer att driva den nya anläggningen, rusta upp så den blir körklar igen.
- Som barn såg jag den bilen rulla i Strängnäs, berättar 67-åriger Krister. Innan den kom hit stod den en tid på Skokloster bilmuseum. Såvitt jag vet finns det ytterligare två exemplar i landet som båda rullar fortfarande.

Fått dispens
Annars handlar det främst om att skrota bilar för familjen Sonesson. Krister har varit i branschen i 12 år. Han och sonen har jobbat i motvind i många år eftersom kommunen velat bli av med dem från centrala Enköping. I sju år har verksamheten drivits på dispens.
- Från början skulle kommunen skaffa en ersättningstomt till oss, men när det inte hände något köpte jag 20 000 kvm mark i industriområdet vid regementet, berättar Krister.
Bygget påbörjades för fyra år sedan men har av olika anledningar dragit ut på tiden.

300 bilar
Marken på den nya anläggningen har täckts med cefyll (en sorts spillaska) från Mälarenergi i Västerås. Askan blandas med cement och sedan lägger man ett lager betong ovanpå.
- På den nya anläggningen får vi plats med 300 bilar samtidigt och då finns det dessutom utrymme att gå mellan. På den gamla staplade vi bilarna ovanpå varandra och så tätt som det överhuvudtaget var möjligt. För att få fram en bil fick man köra undan 4-5 andra.
- Dessutom fick man flytta runt bilen till tre olika platser för att tömma den på olika miljöfarliga vätskor när de kom in. Här sker all tömning på samma ställe inne i en hall.
Anläggningen är också utrustad med en självplockdel där kunderna själva kan skruva av de delar som de vill ha. In- och utpasseringen till den delen sker dock via butiksdelen.

Båda samtidigt
Under några månader har man delvis drivit båda anläggningarna parallellt såtillvida att de nyinkomna bilarna dirigerats till Stenvreten.
- Själva skrotningstillståndet kom så sent som första veckan i december. Tillståndet är knutet till fastigheten och kunde inte flyttas över från den gamla anläggningen så under en övergångstid har vi dubbla tillstånd. Men den gamla anläggningen lägger vi ner så fort som möjligt.
- Vi får in mellan 1 100 och 1 300 bilar årligen och majoriteten av dem är tio år eller äldre. Vi får ha en beläggning på 70 procent, eftersom det ska finnas utrymme mellan bilarna.
I företaget jobbar utöver far och son två anställda.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!