Nu får småbutikerna lämna anbud på julgåvor

Butikerna i Enköping har till sist fått möjlighet att lämna anbud på olika julklappar till kommunens personal som de kan bidra med.

Butiksinnehavarna i Enköping får lämna offerter på kommunens julgåvor vilket gläder Elisabeth Moglia.

Butiksinnehavarna i Enköping får lämna offerter på kommunens julgåvor vilket gläder Elisabeth Moglia.

Foto: Lotta Lille

Enköping2018-11-01 19:00

I en insändare i Enköpings-Posten i mitten av oktober skrev Elisabeth Moglia och Sofia Ekehult, innehavare av Elisabeths Ost och Delikatesser respektive Fröken Röd,

om hur besvikna de var över att kommunen, trots tidigare besked, inte tycktes vilja stödja Enköpings butiker och ett levande centrum.

”Varför ska vi driva våra butiker i en kommun som inte bryr sig om att vi finns här? Som inte ser sambandet med ett levande centrum och dess små butiker?” skrev Moglia och Ekehult.

De berättade om kontakter de haft med kommunens inköpsavdelning och Näringslivsservice och om den lösning de var överens om för ett drygt år sedan: en utbildning om hur upphandlingar går till, och att en upphandling av personalgåvor till julen 2018 skulle göras.

I oktober i år fick de så besked om att varken upphandling eller utbildning skulle bli av, julgåvor skulle köpas via centrala avtal. Så de skrev sin insändare.

– Att inte ens få chansen att lämna anbud, det tyckte vi var helt fel, säger Elisabeth Moglia.

Men insändaren fick snabb effekt, kommundirektör Peter Lund och inköpschefen Björn Paulsson ändrade det tidigare beslutet att julgåvorna skulle köpas via centrala avtal, och i ett insändarsvar skrev inköpschefen också att en ”anbudsskola” ska anordnas.

– Peter Lund agerade snabbt och kraftfullt, och det är skönt att det äntligen händer något, vi har ju jobbat för det här så länge, säger Elisabeth Moglia.

I måndags fick hon en anbudsinfordran på vilka varianter av julklappar som hennes butik skulle vilja leverera.

– Jag vill inte gå in på hur mitt anbud kommer att se ut, men så mycket kan jag säga att det är mycket att tänka på och det gäller att vara noggrann när man skriver sin offert, säger Elisabeth Moglia.

Utbildningen om hur upphandlingar går till har ännu inte kommit till stånd, men den kommer att bli av enligt Björn Paulsson.

Enligt inköpschefen har information om LOU, Lagen om offentlig upphandling, på olika sätt lämnats även tidigare, men att en anbudsskola efterfrågas och också behövs inte minst för mindre företagare, är han helt införstådd med:

– Var ser man vilka upphandlingar som är på gång, hur går processen till när anbud lämnas, utvärderas och beslut fattas är sådant som en anbudsskola skulle ta upp, och också tips om vad som är på gång och vad man ska tänka på när man lämnar anbud. För oss som upphandlande part är det också viktigt att vi lämnar information på ett förståeligt språk, säger Björn Paulsson.

Lagen om offentlig upphandling, LOU

LOU ska finns till för att:

främja kostnadseffektivt användande av skattemedel

främja fri rörlighet inom EU

undanröja ageranden som begränsar konkurrens

underlätta för företag att göra affärer med offentlig sektor

se till att det företag som säljer de efterfrågade varorna, tjänsterna eller entreprenaderna till de mest förmånliga villkoren vinner.

Upphandlingar ska präglas av öppenhet, vara icke-diskriminerande, behandla anbudsgivare lika och kraven på anbuden ska stå i proportion till det som upphandlas,

Källa: Upphandlingsmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om