Gruppboendet på Höstrågsvägen i Åkersberg har plats för sex brukare i egna lägenheter. Det är ännu inte fullt men till hösten räknar enhetschef Rikard Eriksson att alla lägenheterna ska vara bebodda.
– Det är ett boende som vilket som helst, med egna lägenheter. Däremot är den fysiska miljö anpassad till personer med hörsel- och/eller synnedsättningar, berättar han och visar runt i de rymliga och ljusa lokalerna.
Det är en nischad omsorgsverksamhet som Mogård bedriver. Brukarna har hörsel- och eller synnedsättningar samt andra funktionshinder.
– Kommunikation med fokus på teckenspråk är en stor del av vår verksamhet och spetskompetens, säger Rikard Eriksson.
Upptagningsområdet i Mälardalen är stort och mång av uppdragen får de från Stockholmsområdet.
– Enköping är nära många större städer och vi erbjuder ett boende nära anhöriga. Dessutom går det fortfarande att bygga här i Enköping, konstaterar Rikard Eriksson.
Att hitta personal med rätt kompetens är också lättare här, med närhet till storstäder.
– Men vi utbildar även personalen själva, det finns mycket intern kompetens inom företaget, säger Rikard Eriksson.
Själv kom han in i verksamheten lite av en slump. Började som timvikarie 2012 under studieåren. Idag är han enhetschef för både Höstrågsvägen och boendet i Bredsand.
– Jag gillar att jobba med människor och Mogård har en människosyn som jag trivs med, säger Rikard Eriksson.
Tjänsterna vid det nya boendet är alla tillsatta.
– Men eftersom vi är så stora som arbetsgivare så rekryterar vi personal hela tiden, säger Rikard Eriksson.
Samordnare Ida Hemlin och habiliteringsassistenterna Lotti Andersson och Magdalena Pärlefjord uppskattar att vara med och starta en helt ny verksamhet. Lotti jobbar med att lära sig teckenspråk.
– Det är svårt men roligt och jag tycker det går ganska bra. Vi har döva medarbetare så vi måste ju kunna kommunicera, säger Lotti.
Magdalena har jobbat inom särskolan tidigare och använde tecken som stöd i det jobbet och Ida har jobbat för Mogård sedan 2005.
Vid Gula villan i hamnen i Enköping har MoGård drivit ett vandrarhem, som daglig verksamhet, under flera år. Vandrarhemmet är dock nedlagt från årsskiftet men boendet finns kvar i byggnaden.
– Vi kommer att driva någon annan form av daglig verksamhet där, hotell är inte så lätt att driva. Vi har daglig verksamhet även i andra lokaler och i samarbete med företag på orten, säger Rikard Eriksson.