Nedläggning i Enköping kan skapa problem

För de bönder som inte har egna torkar och lagringsmöjligheter, och inte heller har möjligheter att lasta stora lastbilar hemma på gården blir den snabba nedläggningen av silon i Enköping redan före årets skörd ett stort problem.

Enköping2006-01-28 00:00
-Det blir illa, riktigt illa för oss. Vi har fått låna plats på grannens lastningsplatta för några mindre spannmålsleveranser, men annars har vi kört in spannmålen till Enköping. Innan de stängde silon i Grillby körde vi förstås dit, säger Svante Karlsson, lantbrukare i Villberga.
Han har 60 hektar åker, en del av arealen är redan utarrenderad, men den övriga hade han tänkt fortsätta bruka själv.
—De alternativ som finns nu är att investera i egen lastningsplatta, arrendera ut resten av marken eller välja alternativ gröda. Salix är ju en möjlighet. Jag har ett år kvar till pensionen, så hur vi kommer att göra vet jag inte.

Mörk framtid
Svante Karlsson ser mörkt på mindre spannmålsodlares framtid. Kostnaderna blir högre och inte ens det högre pris på 10 öre per kilo för spannmålen som Lantmännen lovat ska bli resultatet av de stora förändringarna i siloorganisationen ser Svante Karlsson som någon garanti:
-Man vet inte hur lång tid det tar innan det äts upp av andra kostnader. Och fraktkostnaden direkt från gården läggs ju på lantbrukarna nu.
Lantmännen håller på att ta fram en idékatalog över vilka möjligheter det finns att anpassa gårdarna för hämtning av spannmål med lastbilar.
I hela Sverige är det drygt 1 300 spannmålsodlare som berörs av stängningarna 2006 varav 152 i Enköping och 32 i Balingsta.
—Ingen av våra leverantörer kommer att bli strandsatta. Alla kontaktas, skriftligt och via möten under våren, säger Olle Johansson, driftsansvarig för siloanläggningarna i Mellansverige.
Knappt 300 personer arbetar med spannmålsverksamheten inom Lantmännen, omkring 240 av dem i siloanläggningarna. MBL-förhandlingar om konsekvenserna av kommande stängningar kommer att inledas i februari.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om