Närvårdsenheten bildades våren 2011 av det tidigare Westerlunds rehab, en ny geriatrisk avdelning och en ny palliativ enhet för vård i livets slutskede. Det är den senare enheten som i och med att ombyggnaden blir klar får de sex platser och de egna lokaler som från början avsågs.
Uppbyggnaden av närvårdsenheten har delvis varit kantad av svårigheter som flera inblandade menar byggt på missförstånd.
– Planeringen var bra från början, men när ombyggnaden fördröjdes och det blev många överbeläggningar av äldre och färdigbehandlade patienter, ändrades förutsättningarna för personalen som anställts med inriktning på specialområdena inom enheten. Det har lett till missförstånd och delvis också missnöje inom personalgruppen det gångna året, säger Therese Blomqvist, lokal representant för Vårdförbundet vid lasarettet.
Enhetschefen Ann Johansson ger en liknande bild av närvårdsenhetens första år:
– Det är alltid rörigt när en ny organisation ska byggas upp, och vi har också rekryterat många nya anställda. Att byggprocessen drog ut på tiden gjorde att arbetsgrupper och avdelningar inte kunde börja arbeta som det var tänkt från början.
Närvårdsenheten ingår i lasarettets Medicinska centrum, och Mikael Wiklund, centrumchef, är mycket nöjd med att ombyggnaden snart står färdig:
– Byggprocesser med förstudier och programarbete tar mera tid än man tror, och det visade sig också att ombyggnaden skulle bli större än vi först trodde för att vi skulle få de lokaler som behövdes. Men sedan byggarbetena började i november har det gått enligt plan, säger Mikael Wiklund.
Närvårdsenheten kommer att ha åtta platser för rehabilitering, en minskning med fyra platser jämfört med det tidigare Westerlunds rehab, men verksamheten blir samma som tidigare. Enköpings och Håbo kommuner betalar hälften av kostnaderna för platserna.
Den geriatriska avdelningen har sex platser och är helt finansierad av landstinget.
Helt ny är den palliativa avdelningen som öppnade med tre platser i september 2011, och får ytterligare tre platser när ombyggnaden står klar. Kommunerna står för knappt hälften av kostnaden för den palliativa vården.
– Förutom platserna för inneliggande patienter på den palliativa avdelningen så har vi också möjligheter att ge vård i hemmet för 25-30 patienter, säger Mikael Wiklund.
Att byggprocessen drog ut på tiden är enligt honom en delförklaring till att närvårdsenheten haft ingångsättningsproblem:
– Det tog också tid innan vi lyckades rekrytera läkare med specialinriktning på geriatrisk och palliativ vård. Men sedan i höstas har vi den bemanning vi behöver till enhetens avdelningar.
Närvårdsenheten i full drift i april
I början av april öppnar Närvårdsenheten med fullt antal platser vid lasarettet i Enköping. Ombyggnaden av den före detta långvårdsavdelningen pågår och ska vara klar i slutet av mars.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!