Näringsministern i Enköping

Första dagen på näringsminister Annie Lööfs framtidsresa gav inblickar i några Enköpingsföretagares vardag.

Annie Lööf träffade företagare i Enköping.

Annie Lööf träffade företagare i Enköping.

Foto: Patrik Lundin

Enköping2011-11-07 19:35

Men problemen de tog upp var i stort sett desamma som hon hört om från andra företagare, inte minst i den egna småländska hembygden.

Framtidsresan är Annie Lööfs sätt att som partiledare för Centerpartiet, och kanske ännu mera som näringsminister komma ut i verkligheten och se vilka problem som små- och mellanstora företagare möter i vardagen. 150 resor ska det bli är det tänkt, fördelade på två dagar per vecka. Efter måndagen i Enköping följer Jönköping på torsdag, och nästa vecka är Nyköping inprickad i programmet.
- Jag vill inte kalla det problem, jag vill se det som utmaningar och möjligheter som kommer att leda vidare in i framtiden, sade Annie Lööf till de sex företagare som samlats för rundabordssamtal med ministern.

Värdar för Lööfs första dag på  framtidsresan var kommunalrådet och partibrodern Urban Wahlberg, Enköpings kommuns näringslivschef Arne Wåhlstedt och Sören Silen, vd för Lappsets fabrik som tillverkar parkmöbler och -utrustning.

Byggföretaget Plåthusets ägare Conny Vig talade sig varm för lärlingsutbildningar och de stora behov av byggnadsarbetare som mycket snart kommer att finnas i Sverige:
- Det jobbigaste med att vara företagare är personalansvaret. Men de senaste fem åren har jag nästan uteslutande haft gästarbetare från Polen, alla egna företagare, som arbetar åt mig. Tidigare hade vi egna anställda men då fick vi ut i snitt sex timmars arbete per arbetsdag. I ett lärlingssystem kommer ungdomarna att fostras in i arbete och ansvar.
Den nya gymnasieskolan innebär att lärlingsutbildningar nu kommer att finnas, påpekade Annie Lööf, men avstod att kommentera anställningsformer.

Anette Hoffman, vd för fyra olika MacDonalds varav en i Enköping, framförde de bekymmer som olika tolkningar av miljö- och hälsolagstiftningen mellan olika kommuner, ställer till.
- Det som går bra i en kommun accepteras inte i en annan kommun. Och skifte av inspektörer kan också leda till olika tolkningar av bestämmelser, och kostsamma nya krav, sade Anette Hoffman.
Hoffman tyckte också att stelbenta regler om dygnsvila och arbetstidsmått hindrade ungdomar att arbeta som de önskar i restaurangerna. Exempelvis att jobba lördag-söndag en helg, och vara helledig helgen efter.
- EU:s arbetsmarknadsdirektiv sätter upp regler för bland annat dygnsvila, sade Annie Lööf.

Stina Alm och Lisa Frisk-Melberg, som startade Friskolan Robinson med naturinriktning, beskrev företagandet som ett nödvändigt ont som krävts för att de skulle kunna förverkliga sina pedagogiska ideer.
- Vi anser att skolpengen ska gå till de barn som nu går i någon av våra tre skolor, vi har bra omsättning men väldigt liten vinst i företaget. Det ställer till problem när vi kommer till banken, sade Stina Alm.

Mikael Ljungström, vd för Vidilab, ser ett kommande problem i kravet på att djursjuksköterskor ska vara legitimerade från 31 december 2013.
- Vi har utmärkta skötare med all nödvändig kunskap om katter och hundar som vi riktar oss till, men för legitimation krävs hästkunskap. Ska vi tvingas säga upp dem om två år? Och var ska vi få tag på legitimerade djursjukvårdare? undrade Mikael Ljungström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om