När gården ska byta ägare

Att överlåta sin gård till en yngre generation är inte en helt okomplicerad historia.

Välbesökt. LRF Konsults seminarier är välbesökta, över 80 personer kom till träffen i Enköping.

Välbesökt. LRF Konsults seminarier är välbesökta, över 80 personer kom till träffen i Enköping.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2017-12-04 10:00

Det är många saker att tänka på vid ett ägarskifte av ett lantbruk. Ekonomi, juridik, skatter och inte minst de mjuka frågorna när ägarbytet berör flera personer i en familj.

De seminarier som LRF Konsult arrangerar årligen över hela landet är välbesökta och till seminariet i Enköping på torsdagen kom många. De 60 platserna blev snabbt fullbokade och över 80 personer kom, från Enköping och flera kringliggande orter i Mälardalen.

– Det är fjärde gången i år som jag är med på seminariet och det har varit fullt alla gånger. Deltagandet har ökat med 50 procent de sista åren, säger Thomas Hedlund, auktoriserad generationsväxlare vid LRF Konsult.

Lantbrukarna är en yrkesgrupp med hög medelålder och de närmaste åren kommer många generationsskiften att göras.

– Att medelåldern på lantbrukarna är hög märker vi bland våra kunder, konstaterar Jennie Forsvik, kontorschef vid LRF Konsult i Enköping

Det är inte ovanligt att tre generationer finns med när en gård byter ägare.

– Ibland hoppar man över en generation, en anledning kan vara att lantbruket haft dålig lönsamhet en tid. Men nu ser vi ett ökat intresse. Många tänker både skogs- och lantbruk, det är roligt för det har varit lite stiltje i generationsväxlingen de senaste åren, säger Thomas Hedlund som är auktoriserad generationsväxlare vid LRF Konsult.

Lars och Gudrun Linder från Strömsta i Torstuna har precis påbörjat processen med ägarskifte på de två gårdar Lars driver. Planen är att deras son ska ta över.

– Jag kommer att driva det ett år till så det här får mogna fram under året, sen kommer jag att stötta, som dräng, säger Lars med ett leende.

– Men vi är öppna för andra lösningar om vår son inte vill driva gården vidare, att sälja till exempel säger Gudrun.

De tog över gården som fjärde generation på 70-talet. Totalt brukar de ungefär 100 hektar åker och 150 hektar skog.

– Vi har varit på flera ägarskifte-träffar. Det är avancerat att överlåta ett lantbruk man behöver hjälp, säger Gudrun.

De är måna om att överlåtandet ska bli rättvist, även för dottern som inte vill driva gården men gärna ser att den är kvar i släkten.

– Det är komplicerat och barnen har varit med i diskussionen hela tiden. Det är viktigt att det blir rättvist, säger Lars.

Ett generellt råd som Thomas Hedlund gav deltagarna var att låta ägarskiftet ta tid, fem år är en bra tid att sikta på.

– När jag kom in i branschen i slutet av 80-talet kunde vi ha tre gårdsbyten om dagen. Det kunde ta en vecka att göra klart, men det blev inte så bra alla gånger. Det var de nya skattereglerna som drev på takten, säger Thomas Hedlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!