Mycket tetrakloretylen i marken under kemtvätt
Mycket höga halter av ämnet tetrakloretylen har påträffats i vattnet i gruslagren i marken under Enköpingstvätten vid Salatullen i Enköping. Mätningar av mark och vatten vid bland annat nuvarande och tidigare kemtvättar i Enköping gjordes sedan tetrakloretylen över tillåtna gränsvärden konstaterats vid kontroller av dricksvatten från Munksundskällan under 2004 och 2005.
En konsult togs in för att utreda varifrån giftet kunde komma, och eftersom tetrakloretylen används av kemtvättar togs mark- och vattenprover vid fem olika platser i Enköping. På Kyrkogatan där en kemtvätt tidigare legat, vid Gustaf Adolfsplan där det också funnits tvätteri, vid Enköpingstvätten vid Salatullen som fortfarande är tvätteri, och vid två gamla tippar där det kan ha förvarats kemikalier tidigare.
— Mätningarna vid gamla tvätten på Kyrkogatan visade på 0,36 mikrogram tetrakloretylen per liter vatten och 1,1 milligram per kilo jord. Det är inte anmärkningsvärt höga halter, säger Ulf Pilö.
Vid Enköpingstvätten däremot uppmättes 31 000 mikrogram tetrakloretylen per liter vatten omkring fem meter ner i gruslagren under lerjorden. I marken mättes 3,9 milligram per kilo jord upp, det är något över Naturvårdsverkets riktvärde för känslig markanvändning.
I en annan mätpunkt på samma fastighet fanns 2 200 mikrogram tetrakloretylen per liter vatten, och där fanns också tri- och dikloreten, restprodukter av tetrakloretylen.
— Vi vet nu att det finns en kraftig förorening där, däremot kan vi inte säga om det är därifrån föroreningarna i dricksvattnet kommer. Fortsatta utredningar ska göras, och sedan får vi bestämma vilka åtgärder som ska vidtas, säger Ulf Pilö.
Han poängterar att dricksvattnet från Munksundskällan inte är farligt. Enligt mätningarna som regelbundet görs ligger halten av tetrakloretylen nu på tre mikrogram per liter eller mindre. Livsmedelsverkets gränsvärde är 10 mikrogram per liter.
Roger Larsson, som äger och driver Enköpingstvätten, informerades om analysresultaten av jord och vatten vid tvätten på tisdagen:
— Vi är naturligtvis lika förskräckta som alla andra över resultaten. Sedan jag tog över tvätten 1985 har alla system i våra maskiner varit slutna, och tetrakloretylenet samlas in och skickas med specialtransporter till destruktion. Men när tvätten öppnades av min far på 1960-talet kände man inte till giftighetsgraden, och tetrakloretylenet samlades i container på tomten tills det skickades vidare till soptipp.
— Oavsett att vi inte vet om det är härifrån som tetrakloretylenet i Munksundskällan kommer, måste vi självklart nu tillsammans med kommunen diskutera hur vi ska komma till rätta med det här, säger Roger Larsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!