ENKÖPING
– Det är motsägelsefullt och gör det hela jättespännande. Någon har bevarat huvan, värnat om den, satt i ett tyg och använt den i något sammanhang under senare halvan av 1800-talet, säger Annika Larsson, projektledare för forskningssamarbetet mellan Enköpings museum och Uppsala universitet.
De analyser som gjorts tidigare av ringbrynjehuvan daterar den till slutet av 1200-talet. Något som nu bekräftats av den analys med kol 14-datering som gjorts av tandemlaboratoriet vid Uppsala universitet. Även den textilkudde som fanns i hjälmen har analyserats med samma metod och det visar att tyget är från slutet av 1800-talet.
– Det är ett återanvänt damasttyg, troligen från ett folkligt tyg, en sjal eller bygdedräkt, säger Annika Larsson.
Kol 14-analysen bekräftar de resultat man tidigare kommit fram till i forskningen kring den unika ringbrynjehuvan.
– Den är tillverkad för strid, men har använts i andra sammanhang under senare tid, säger Robert Hall, antikvarie vid Enköpings museum.
De nya forskningsresultaten med kol 14-analysen visas nu upp i den fjärde utställningen om ringbrynjehuvan på Enköpings museum. Totalt ingår sex utställningar i projektet, med olika teman kring ringbrynjehuvan.
En uppföljande utställning planeras även till hösten i samarbete mellan Sverige och England.
Hos Livrustkammaren i Stockholm finns andra, liknande ringbrynjehuvor bevarade. Om de är lika gamla som huvan från Biskopskulla är oklart, troligen är de från 1500-talet.
– Tyvärr har vi inte fått tillstånd att ta prov på metallen i dem, det är vi lite ledsna för. Men vi har ett gott samarbete med Livrustkammaren och vår ringbrynjehuva bidrar med kunskap kring deras, säger Annika Larsson.
Samarbetet har nu lett till att man tillsammans med Livrustkammaren producerar en film om alla ringbrynjehuvor. Målet är att filmen ska vara klar efter påsk.
– Då kommer den att visas här på museet och hos Livrustkammaren samt på deras webb, säger Annika Larsson.
Att forskarvärlden nu kommit in i verksamheten vid Enköpings museum tycker museichef Linda Karlsberg är jätteroligt.
– Och att vi som ett mindre, lokalt museum tar plats i forskarvärlden är viktigt. Huvan ingår i våra samlingar och det är bra när vi kan använda forskningsresultaten inte minst mot skolorna, säger Linda Karlsberg.
En seminariedag med naturvetenskap och humaniora planeras även för skolan där man vill sammanföra universitetsvärlden med gymnasieeleverna.