"Mitt liv som svensk"

Ofta är orden de samma. Invandrare har svårt att integreras i det svenska samhället, de lär sig inte språket, har svårt att få jobb. Enköpingsprojektet "Mitt liv som svensk" lyfter fram motsatsen - goda exempel som kan inspirera.

Enköping2005-09-25 00:00
—Min ambition har hela tiden varit att komma in i det svenska samhället. Jag ville inte leva hela livet här utan att känna mig som hemma, säger Stella Da Silva som flyttade från Mocambique till Sverige för 17 år sedan.
Och hon känner att hon lyckats.
—Men jag har fått kämpa mycket själv och så hade jag en hel del tur och träffade svenskar som var säkra och som tog emot mig så här, säger hon och slår ut med öppna armar.
—Det som behövs är inte pengar, vi behöver få veta hur svenskar lever, om kultur, traditioner och vanor. Och historia. Man förstår mycket mer om man kan ett lands historia, säger hon och efterlyser en guidebok.

Kunskap tillsammans med språket är viktiga verktyg för att hitta sin plats i Sverige. Och för språket behövs mer än kurser i svenska.
—Det är jättebra att sfi (svenska för invandrare) finns men det krävs också att man får möjlighet att använda språket och att man själv är drivande och tar kontakt, säger Katarina Kordic som 1968 lämnade Kroatien för Sverige. Nu, mer än 35 år senare, åker hon hem både till Kroatien och till Sverige.
Både hon och Stella Da Silva är vad Håkan Wall, ordförande i organisationen All Världens Musik, kallar goda exempel och sådana visar projektet "Mitt liv som svensk" många av.
—I media beskrivs ofta invandrares situation som så eländig, vi ville balansera detta. Visa att det finns de som integrerats väl i samhället, säger han när han beskriver syftet med projektet vars resultat presenterades under ett seminarium i Enköping på lördagen.

Under ledning av journalisten Roland Nordqvist och i samarbete med bland andra All Världens Musik och föreningen Simon Bolivar har en enkät ställts samman och flera djupintervjuer gjorts. Intervjuerna har skrivits ut både på svenska och på de deltagandes modersmål och är tänkta att hjälpa och inspirera andra, både nyinflyttade svenskar och människor som bott här hela livet.
—Även om det här bara är ett fåtal berättelser så tror jag att de ger en bra bild av hur människor som kommit till Sverige upplever det, säger Roland Nordqvist.

Fakta /"Mitt liv som svensk"
x
I undersökningen deltog personer från 13 länder som i snitt bott 26 år i Sverige.
Hälften av dem vill inte flytta tillbaka till hemlandet medan 17 procent vill göra det.
42 procent kom till Sverige på grund av kärleken. En fjärdedel befann sig på flykt.
De flesta ser sig som väl integrerade i det svenska samhället och tycker att de lyckas ta tillvara det bästa från den svenska kulturen och från kulturen i hemlandet.
De tycker att maten, musiken och umgänget är bättre i hemlandet men att film och litteratur är bättre i Sverige.
Två tredjedelar tror att barnen får ett bättre liv än de själva haft.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!