Miljoner ska fördelas

Alla är vi människor. Det var ledorden när vård- och omsorgsenheten i Enköping bjöd in sina anställda till träff på torsdagen. I fokus var de 5,5 miljoner kronor i EU-medel som kommunen fått för att förbättra vården för funktionshindrade.

Anita Wahlberg och Mona Sundström Ledgard

Anita Wahlberg och Mona Sundström Ledgard

Foto: Ida Persson

Enköping2012-02-17 14:01

- Jaha, vad vill ni veta om Uppdrag Granskning?
Så inledde Pär Johansson sin föreläsning på Joar Blås biosalong i Enköping i torsdags. Efter kritiken mot honom och Glada Hudik-teatern i samband med Uppdrag Gransknings program förra året ville Pär Johansson rensa luften.
- Är du nå´ rik nu då? undrar en av besökarna, en fråga som Pär Johansson bemötte med att påminna om sin första tid i Hudiksvall.
- Det är sant att mitt bolag omsätter femton miljoner kronor och att jag har det bra ställt. Men i tio år jobbade jag dygnet runt utan någon ytterligare ersättning. Det sa de inget om i tv.

Föreläsningen på torsdagen var välbesökt och handlade om ett nytt europeiskt socialfondsprojekt som drar igång i Enköping i år. Kommunen har fått 5,5 miljoner i EU-medel riktat till vård och omsorg av personer med funktionshinder och personer med psykiska svårigheter.
- Det är ovanligt att man satsar pengar på vår verksamhet och därför är vi väldigt glada att det här gick igenom, säger Susanna Stålhand, ledare för det nya projektet.
Pengarna ska användas till att skapa en så kallad kravmärkt yrkesroll. Utifrån sex krav med sammanlagt 200 kriterier ska man utvärdera de anställda inom vård och omsorg och de som inte lever upp till kraven måste komplettera med ytterligare utbildning. Tanken är att höja statusen på yrket men också att se vilka brister och färdigheter som finns inom kåren, något som tycks välkomnas av vård- och omsorgspersonal.
- Jag tror det är jättebra att vi försöker se vad vi kan förbättra, säger Mona Sundström Ledgard, anställd på ett boende inom vård och omsorg i Enköping.
- Alla vårdyrken har låg status, men vårt arbete ligger allra längst ner på statusskalan. Kan vi förändra det så är det bra, säger kollegan Anita Wahlberg.

Förr placerades många barn med funktionshinder på institution. De pedagogiska insatserna var bristfälliga och många som vuxit upp med exempelvid Downs syndrom under femtiotalet saknar idag grundläggande utbildning. Från det samhället har vi kommit en lång bit, menade Pär Johansson, men enligt honom finns fortfarande en lång väg att gå. Nu önskar han att fina ord och projektplaner ska bli till handling.
- Det är inflation i projekt i det här landet. Men det spelar ingen roll hur många pärmar som står i bokhyllan om man inte lyckas genomföra något. Jag hoppas att det här projektet kommer visa på resultat.

Fakta: Enköpings kommun i europeiskt omsorgsprojekt

Enköpings vård- och omsorgsförvaltning har fått 5,5 miljoner kronor i EU-medel.
Pengarna ska gå till kompetensutveckling av personal som jobbar i verksamhet för personer med funktionsnedsättning och psykiska svårigheter.
Tanken är att synliggöra människor med funktionshinder och att göra arbetet mer attraktivt. Man vill till exempel locka fler män att söka jobb inom vård och omsorg.
När alla 250 medarbetare genomgått processen blir Enköping den första kommunen i landet med en kravmärkt arbetsplats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!