Miljönämnden inför rätten
På måndagen inleddes rättegången mot de sju politikerna i Enköpings kommuns miljönämnd. De står åtalade för att ha brustit i sitt tillsynsansvar när de inte polisanmälde misstänkta brott mot miljöbalken eller utdömde straffavgifter från företag som brast i sin miljörapportering.De sex försvaradvokaterna hävdade att brotten är ringa och knappast borde leda till straffrättsliga ansvar. Advokaten Staffan Michelsson, som företräder nämndens ordförande Kjell Johansson, betecknade målet som "en storm i ett vattenglas".
Kammaråklagaren Eva-Lotta Johansson från Västerås inledde förhandlingarna med en gärningsbeskrivning. Enligt henne hade de sju politikerna i nämnden gjort systematiskt underlåtit att fullgöra sin plikt som tillsynsmyndighet genom att inte anmäla alla misstänkta miljöbrott till polis- och åklagarmyndigheten.
Numera har politikerna en anmälningsplikt för alla typer av miljöbrott, enligt miljöbalken som trädde i kraft den 1 januari 1999. Det var Svenska naturskyddsföreningen som hösten 2000 polisanmälde miljönämnden.
De överträdelser som nämnden inte har brytt sig om att polisanmäla gäller 15 fall då företag hade slarvat med sina miljörapporter. Dessa handlade om hur företagen hanterade sina kylutrustningar. Enligt köldmedelskungörelsen ska varje företag göra en årilig kontroll av sin utrustning och sedan inkomma med en rapport om detta till den kommunala tillsynsmyndigheten senast den 31 mars följande år. Företagen har inte gjort sig skyldiga till miljöbrott i själva hanteringen, utan deras lagöverträdelser består i att de inte inkom med sina rapporter i tid.
Enligt lagen sak detta polisanmälas. Nämnden beslöt att inte göra det, men skickade ändå över handlingar i ärendena till åklagaren för kännedom. Försvarsadvokaten Erik Hovstadius menar att miljönämnden därför på sin höjd har gjort sig skyldig till ett ringa åsidosättande av sitt tillsynsansvar.
— Nämnden har de facto skickat över handlingar i ärenden som faller under allmänt åtal. Därmed kan åklagaren väcka åtal. Om detta ändå var fel handlat av nämnden, bör detta åtminstone bedömas som ett ringa brott, säger han.
Erik Hovstadius företräder nämndens vice ordförande Monika Åberg och ledamoten Gert Wallberg. Fem andra försvarsadvokater företrädde varsin av de övriga fem politikerna, av vilka samtliga förklarade sig oskyldiga till brott.
Tog inte ut avgifter
Miljönämndens ledamöter är också åtalade för att inte ha tagit ut miljösanktionsavgifter från åtta av de företag som brast mot rapporteringsskyldigheten. Enligt åklagaren är detta också ett tjänstefel begånget av samtliga ledamöter i nämnden.
Försvarsadvokaten Erik Hovstadius gör dock en annan tolkning av bestämmelserna.
— Det står att en sanktionsavgift ej ska tas ut om det är uppenbart oskäligt att göra det. Det finns alltså utrymme för en bedömning. I de här fallen har nämnden bedömt att förseningar på en dryg vecka är ringa förseelser och valde därför att inte utdöma avgifter, menar han.
Erik Hovstadius hävdar också att rätten bör ta hänsyn till att politikerna är lekmän som saknar juridisk utbildning.
— Det är lite väl tufft att utkräva straffrättsligt ansvar av lekmän som ställer upp på sin fritid som politiker. Mina två klienter tillträdde den 1 januari 1999, samma dag som den nya och omfattande miljöbalken trädde i kraft, säger Erik Hovstadius.
Rättegången fortsätter på tisdagen med förhör av nämndeledamöterna. På onsdag blir det vittnesförhör. Därefter blir det ett uppehåll i två veckor till den 30 och 31 januari, då vittnesförhören frtsätter och slutpläderingarna tar vid.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!