Matsvinn minskade med 30 procent

I köket på Westerlundska gymnasiet försöker man minska på matsvinnet. Möjligheten att köpa in matvaror med kort bäst-före-datum hjälper till.

Enköping Westerlundska svinnprojekt inte bara meny utan också vilka allergener som infår i de olika rätterna är noga redovisat

Enköping Westerlundska svinnprojekt inte bara meny utan också vilka allergener som infår i de olika rätterna är noga redovisat

Foto: Lotta Lille

Enköping2019-04-07 12:00

Westerlundska är en av flera skolor i Enköping som tillsammans med Måltidsservice och Martin & Servera driver svinnprojektet. Kökschefen på gymnasiet, Magnus Karlsson, är mycket nöjd:

– Vi får erbjudanden att köpa varor som har korta bäst före-datum till ett lägre pris än det ordinarie, och vi kan tacka ja eller nej. Varorna kommer med ordinarie leverans, och det är upp till oss att använda dem på bästa sätt, säger Magnus Karlsson.

Det mesta han köpt är 900 kilo svenska kycklingklubbor. Det räckte till fyra dagars luncher fördelade över ett par månader. Men det inköp han minns bäst är 150 kilo keso:

– Då fick vi verkligen tänka till hur vi skulle använda det. Så vi gjorde färskost, hade keso i sallader och keso i bröd … och det gick åt, säger Magnus Karlsson.

Kycklingklubbor är normalt för dyrt att köpa in till skolluncher, men det som erbjuds beror på vad som finns i Martin & Serveras lager. Det inventeras kontinuerligt och först in först ut-principen gäller:

– Att minska matsvinnet är en fråga som berör oss alla, vare sig man är kund, leverantör eller gäst, och vi vill tydligt visa att vi tillsammans med våra kunder kan minska matsvinnet, säger Sara Nyberg, kundansvarig för Enköpings kommun på Martin & Servera.

Petra Björklund är biträdande kostchef vid Måltidsservice och tog initiativet till svinnprojektet. Hon hade hört talas om det projekt som företaget driver tillsammans med Halmstads kommun.

– Vi tog de första kontakterna våren 2018, och kunde dra i gång till höstterminen. Det ställer krav på kreativitet hos vår personal men det är roligt för både elever och personal, säger Petra Björklund.

Att Westerlundska ibland kan köpa matvaror till lägre priser innebär inte att de sparar på matkostnaderna:

– Vår uppgift är att hålla budget, så om vi kan köpa potatis billigt får vi pengar att lägga på inköp av till exempel ekologisk köttfärs, säger Magnus Karlsson.

I Westerlundskas matsal arbetar personalen också på andra sätt för att minska matsvinnet. Mycket effektiva har skyltarna där det står hur mycket mat som slängts väger, och hur många matportioner till vuxna eller barn det skulle ha räckt till. Svinnet har minskat med 30 procent sedan den första skylten sattes upp efter jullovet.

Några som reagerat på skyltarna är Wilma Lennvall och hennes kamrater från HA-programmet årskurs tre.

– Det är klart att man tänker efter och inte tar mera än man äter upp när det står att den mat vi kastar här motsvarar mat till hundratals barn, säger Wilma Lennvall.

Projekt mot matsvinn

Martin & Servera inledde ett matsvinnsprojekt i samarbete med Halmstads kommun 2015.

I mars 2017 öppnade Martin & Servera ett nytt storlager i Varghällar i Enköping. Projektsmarbetet med Enköpings kommun inleddes hösten 2018.

Måltidsservice, en enhet inom Enköpings kommuns samhällsbyggnadsförvaltning, ansvarar för maten i förskolor, skolor och på omsorgsboenden.

På Westerlundska gymnasiet tillagas cirka 900 portioner varje skoldag. Snittpris per portion för gymnasieelever är satt till 14 kronor och för grundskoleelever 11 kronor per portion.

Förutom Westerlundska ingår Romberga-, Grillby-, S:t Ilians-, Munksunds-, Korsängs- och Fjärdhundraskolorna nu i projektet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om