Matmarknad med mersmak

Söndagens julmarknad vid Salnecke slott i Örsundsbro drog besökare i sådana mängder att ortsbor liknade den vid Mickelsmässmarknaden.

Poul Thygesen, tidigare Salneckebo,  kom från Mantorp och blev glad över marknaden och lite häpen över publiktillströmningen.

Poul Thygesen, tidigare Salneckebo, kom från Mantorp och blev glad över marknaden och lite häpen över publiktillströmningen.

Foto: Lotta Lille

Enköping2018-12-16 18:30

Redan när den historiska marknaden med hantverk och mathantverk öppnade vid 11-tiden var det långa köer från såväl Uppsala- som Enköpingshållet ned till den smala väg som leder till slottet och Gryta kyrka. Parkeringsvärdarna från Örsundsbro IF och Fjärdhundra SK hade fullt sjå att lotsa bilar och fotgängare, och först när en trafikvakt placerats uppe vid Uppsalavägen lättade köerna.

Nere vid slottet myllrade det av marknadsbesökare, och i växthuset där många av hantverkarna hade satt upp sina bord var det fullt av spekulanter på allehanda varor. Där och även i stånd på utanför erbjöds styckat och kokat, tovat, smitt och stöpt och att döma av hur många besökare som bar på kassar och påsar var köplusten stor.

Gunnar Öhrnell, ledare för projektet Historisk mat i Fjärdhundraland som avslutas med julmarknaden i Salnecke, var en aning tagen, men mycket nöjd med det stora publikintresset:

– Det känns förstås väldigt bra. Inte bara besökarna utan också utställarna har varit väldigt entusiastiska. Många medlemmar i Fjärdhundraland finns självklart här, men även Upplandsmuseet är här med en ledare som visar lekar från förra sekelskiftet i slottsträdgården, säger Gunnar Öhrnell.

Som avslutning på julmarknaden kommer Enköpings Lucia Ida Ågren med tärnor att komma till Salnecke:

– De framför sitt program framför slottet, och det är lite extra roligt, säger Gunnar Öhrnell innan mobilen ringer och han skyndar i väg för att sanda extra i backar och på vägar runt marknadsområdet.

Elisabeth Norman, slottsfru på Salnecke, var liksom Gunnar Öhrnell glad över den närmast överväldigande publiktillströmningen:

– Nu vet vi att det går att ha en historisk julmarknad, och det har känts självklart att också erbjuda visningar av slottets festvåning under dagen. Vår hela ambition har varit att göra Salnecke till en levande gård och ser gärna en marknad även nästa år, säger Elisabeth Norman.

Det var förstås många Örsundsbrobor som kom till julmarknaden, men där fanns också en hel del mer långväga besökare, som Simon och Karin Swartling med barnen Viggo och Ellen från Upplands-Väsby:

– Julmarknaden dök upp i vårt facebookflöde, så vi bestämde oss för att göra en utflykt. Vi fick parkera i bostadsområdet en bit härifrån för det gick inte att komma ned till slottet med bilen. Men här är det mysigt, säger Simon Swartling innan de går vidare för att köpa marmelad och charkuterier.

Projektet

Historisk mat i Fjärdhundraland finansieras med bidrag från EU:s jordbruksfond för landsbygdsutveckling genom Jordbruksverket.

Medfinansiärer är Region Uppsala, Enköpings kommun, Länsstyrelsen i Uppsala län och Svenska kyrkan, Lagunda församling.

En söndag i augusti anordnades inom projektet ”Smaker på Kvek”, ett uppskattat och välbesökt samarbete mellan Fjärdhundraland, Lagunda hembygdsförening och Upplands fornminnesförening.

Fjärdhundraland ekonomisk förening bildades 2011 och arbetar för att utveckla besöksnäring och skapa samarbeten mellan företag, föreningar och privatpersoner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om