Klockan är sex på eftermiddagen när Jessica Eriksson dyker upp på baksidan av ICA Maxi i Enköping. Sedan ett par månader tillbaka åker hon hit regelbundet. Anledningen stavas Matakuten, ett initiativ för att minska matsvinn och på så vis hjälpa både miljön och medmänniskor.
– Jag lärde känna en tjej som dumpstrade*. Jag tyckte det lät snuskigt, men började tänka på att jag ändå varit hemma hos henne, ätit hennes mat och den var ju inte äckligt. Så jag följde med en gång och då såg jag rena fräscha förpackningar, inte alls äckliga, som var slängda, säger Jessica till EP.
Där och då fick Jessica en ögonöppnare, när hon insåg hur mycket mat som kastas – och hon bestämde sig för att agera. Så på baksidan av Maxi lastas numera lådvis av matvaror in i hennes bil varje vecka, produkter som annars hade slängts bort. Maten åker sedan raka spåret till Lokalen Kärrhöksgränd på Lillsidan och delas ut till de människor som kanske behöver den mest, personer som av olika anledningar har det svårt ekonomiskt. David Bergström är en av dem.
– Jag brukar hämta mat här, eftersom att jag lever på socialbidrag och det är så lite pengar. Det hjälper ju, det har jag märkt sedan jag började. Innan fick man låna pengar av folk, nu har jag mat hela månaden ut, säger David.
Även för Pia Rosqvist-Eriksson har Matakuten varit stor hjälp i tillvaron. Hon berättar att kronofogden börjat dra på hennes sjukpension, en inkomstkälla redan belastad med bland annat hyra. Och i en redan pressad situation kom Matakuten som ett brev på posten.
– Det här blev min räddning, säger Pia.
Ann-Sofie Millberg driver verksamheten i Lokalen, som kan beskrivas som en fritidsgård för alla åldrar. Där träffas människor och kan umgås och få stöd. Nu jobbar de tillsammans med Matakuten och har därmed möjlighet att ge bort mat till folk som kanske annars hade gått hungriga. När Ann-Sofie försöker beskriva glädjen över samarbetet så hittar hon inte orden, men säger samtidigt att hon inte tror gemene man förstår att människor på riktigt är fattiga.
– När en vanlig Svensson säger att de inte har råd, då har man inte råd att göra häftiga saker. Men när mina vänner här säger att de inte har råd, då har de inte tjugo kronor. Det är en viss skillnad, säger Ann-Sofie. Hon får medhåll från både David och Pia, och fortsätter:
– Sådan kontrast på människors syn om vad det innebär att vara utan pengar. För någon är det att inte kunna åka utomlands, för en annan att inte kunna köpa mjölk.
Men tack vare samarbetet som uppstått mellan Matakuten, Ica Maxi och Lokalen får iallafall några av de utsatta en hjälp på traven. Och enligt Jessica var det inte svårt att få med sig Ica på projektet.
– De var villiga från dag ett, säger hon.
Jessica berättar också att Ica genom sitt intranät uppmanar andra butiker att ställa upp på sådana här initiativ, och efter sommaren kommer åtminstone en till butik gå med i Matakuten i Enköping.
– Jag är uppvuxen med filosofin att man hjälper varandra och då kändes det logiskt att göra såhär, säger Jessica.
simon.engstrand@eposten.se