Massiv kritik mot skjutfältet

Nästan 250 personer kom till torsdagskvällens möte i Trögdsgården dit länsstyrelsen kallat sakägarna som berörs av verksamheten på Veckholms skjutfält.

Foto: Nina Leijonhufvud

Enköping2012-05-03 22:35

Det var inte bara Trögdsbor på plats, många av de närvarande kom från Håbo kommun, och det fanns också representanter från Upplands-Bro kommun, såväl tjänstemän som privatpersoner.
Kritiken mot planerna på utökad verksamhet vid Veckholmsfältet var massiv, och även om några av starkt kritiska frågeställarna också sade sig vara positiva till Försvarsmakten och dess verksamhet, så ville man inte att mera och större övningar ska försiggå i Veckholm.
Miljökonsekvensbeskrivningen som bifogats ansökan beskrevs som direkt undermålig på flera punkter av miljöjuristen Gunilla Högberg-Björk som representerar ett antal boende strax norr om skjutfältet.
Hon hävdade att lokaliseringen av skjutfältet, som är av riksintresse för totalförsvaret, inte är förenligt med flera andra riksintressen i området, bland annat Natura 2000-områden. Vilken effekt den kommande utökningen av verksamheten kommer att få på Mälarens vatten ansåg hon inte vara utrett alls, och hänvisade till EU:s vattendirektiv som hävdar icke-försämringsprincipen av vatten.

Inte bara Gunilla Högberg-Björk utan också flera andra frågeställare fick applåder från den stora åhörarskaran.
Effekterna på Mälarens vatten, som tjänar som dricksvatten för 2,5 miljoner människor, kraftigt ökat buller och alla störningar av djur, natur och det rörliga friluftslivet som kommer att följa av en utökning av antalet övningsdagar till 230 dagar per år varav 40 helgdagar poängterades av många.
 I ansökan anges den årliga gränsen för skjutning med finkalibrig ammunition till 600 000, med lös ammunition till 450 000 och med grovkalibrig ammunition till 15 000. Det är en stor ökning jämfört med det jämförelseår som Försvarsmakten använt i sin ansökan, 2004.
Stabschefen vid Ledningsregementet, Fredrik Wiebe, påpekade i en kommentar till siffrorna att 2004 var ett år då försvaret gick på sparlåga efter Berlinmurens fall och då omgörningen till insatsförsvar bara påbörjats.

Den som stod för de flesta svaren på de frågor ställdes var försvarets miljöjurist Folke Borgh. Han hänvisade till att såväl riksdag som regering pekat ut Enköping som förbandsort och att det därmed också behöver bibehållas ett skjutfält i närområdet för att de numera anställda soldaterna och deras officerare ska ha goda träningsmöjligheter.
Efter mötet kommer länsstyrelsens handläggare att sammanställa synpunkterna och sedan tar Miljöprövningsdelegationen beslut. Delegationen består av två personer, Roger Gustafsson, chefsjurist och Ing-Marie Askaner, miljösakkunnig. Beslutet kan överklagas och det är då regeringen som avgör frågan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om