Märkligt fynd i Ekolsundsviken
En marinarkeologisk undersökning har gjorts i Ekolsundsviken öster om Enköping. På bottnen hittade dykarna ett vrak av okänd ålder men också en 1800-tals kanna med märkligt innehåll.
— Det är ett ganska märkligt fynd och man börjar fundera över vad man kan ha hållit på med. Har man tappat den, eller kanske slängt bort den? Det ger en bild av människan bakom kulturhistorien och levandegör den, säger Andreas Olsson, enhetschef för fältenheten på Statens maritima museer som lett undersökningarna i Ekolsundsviken.
Va-ledningar ska dras
Dykningarna i viken gjordes sedan länsstyrelsen hade bestämt att det krävs en arkeologisk förundersökning innan kommunen får lägga ner två planerade va-ledningar tvärs över viken, mellan Segersta och Nylada och mellan Krägga och Ekolsund.
I Mälaren finns 200 lokaliserade lämningar, men just Ekolsundsviken är okänt vatten ur arkeologisk synvinkel.
— Tittar man på området runt viken rent historiskt så ser man att det tycks ha varit en central plats ända från järnåldern. Här finns till exempel gott om gravfält, säger Andreas Olsson.
Lantmäterikartor från 1600- och 1700-talet avslöjar att vikens stränder nyttjats flitigt. Den kajanläggning som tidigare hittats i en nu uppgrundad del av Sisshammarsviken skulle kunna vara den kaj som enligt källorna ska ha varit "hela häradets lastageplats". En bit längre norrut, strax söder om Nylada badplats, ligger en av de två fartygslämningar som är kända i dag. Ett vrak som hittas av amatörarkeologen Kjell-Ove Mattson men som inte undersökts närmare.
Och nu har alltså marinarkeologerna hittat ytterligare ett vrak vid Segersta på motsatta sidan av viken.
— Sannolikt har skutorna haft något att göra med transporten av tegel från de tegelbruk som fanns i närheten. Fyndet är inte sensationellt, men det är ändå spännande att kulturhistorien dyker upp i en i dag ganska anonym del av Mälaren, säger Andreas
Olsson.
Ännu vet man inte hur gammalt vraket är. Prover har tagits och ska analyseras med dendrokronologi, alltså utifrån träets årsringar.
Vid den planerade ledningsdragningen längre söderut gav dykningarna mindre. Prover togs på ett antal pålar som kan vara rester av en äldre bryggkonstruktion eller lämningar av någon form av fast fiske.
Ekolsundsviken lär dock få behålla de flesta av sina hemligheter. Några ytterligare dykningar är inte aktuella. Kommunens va-arbeten berör inte direkt något av fynden och då krävs ingen större arkeologisk undersökning.
— Vraket utgör sannolikt en fast fornlämning men det är lätt att välja att inte lägga kabeln just där vraket finns, säger Andreas Olsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!