Den 21 november drog den uppmärksammade rättegången kring den 14 kilo tunga järnmeteoriten som slog ner i Enköpings kommun hösten 2020 igång. Rättegången avslutades ett par dagar senare. Både geologerna och markägaren vill samma sak, att meteoriten ska bevaras på museum. Frågan att reda ut är bara vem som äger den.
Marken där stenen slog ner ägs av greve Johan Benzelstierna von Engeström som ansett sig ha äganderätt till stenen då den landade på hans mark. De som hittade meteoriten var geologerna Andreas Forsberg och Anders Zetterqvist som efter det lämnade in stenen till Naturhistoriska riksmuseet. Någon tydlig lagstiftning kring hur äganderätten av en meteorit ser ut finns inte.
Under tisdagen kom tingsrättens dom.
Tingsrätten anser inte att meteoriten blivit en del av den fastighet som den fallit på. Meteoriten var lös egendom utan ägare och äganderätten tillfaller därför upphittarna.
– Tingsrätten gör sammantaget bedömningen att en nyss fallen meteorit inte är en del av fastigheten som den har landat på, säger rådmannen Markus Tengblad, i ett pressmeddelande.
Under eftermiddagen bekräftade Johan Benzelstierna von Engeström att domen kommer överklagas.
– Föga förvånade delar jag inte deras uppfattning och min grundtanke är att driva målet vidare till hovrätten. Jag driver det här av principiella skäl och inte ekonomiska och jag kommer bedriva crowdfunding för att få det finansierat, säger han.
Anders Zetterqvist är glad över tingsrättens beslut när UNT når honom på tisdagskvällen.
– Jag skulle nog säga att det var ganska osäkert hur de skulle bedöma det här i och med att det inte finns några tydliga lagar sedan tidigare, säger han.
Han berättar att det varit en ansträngande tid och hoppas på att situationen kan få ett slut. Naturhistoriska riksmuseet har beslutat om att inga undersökningar av stenen ska påbörjas förrän äganderätten är helt fastställd.
– Givetvis är det ju tråkigt om han väljer att överklaga. Då kommer det att ta ytterligare lång tid innan vi kan få ett slut på det här. En nackdel med att det går vidare är att det tar ännu längre tid innan några undersökningar kan påbörjas på den här meteoriten. I och med att det är ett så unikt fynd så vore det bra att få komma igång med det så fort som möjligt, säger Anders Zetterqvist.