Markägare vill ha riktlinjer för ridning

Konflikter mellan markägare och ryttare blir allt vanligare i takt med att antalet hästgårdar och stall ökar. Det menar LRF:s lokalavdelning i Rimbo-Rö som motionerat till riksförbundsstämman i frågan.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Enköping2007-05-30 18:20
Stora grupper med ryttare som rider över andras marker. Ryttare som helt ignorerar att jakt pågår utan rider fram till jägaren på älgpasset och frågar om vägen. Småvägar som förstörs och skador på både skog- och skörd. Det är sådant som riskerar att drabba markägare i områden på landsbygden där hästverksamheten ökar.

"Allt fler hästägare saknar egna marker att rida på och hyr då in sina hästar hos hästverksamheter utan egna markområden avsedda för ridning. Man väljer då helt sonika att bl a kommersiellt och i tävlingssammanhang nyttja annans mark under allemansrättens täckmantel", står det att läsa i motionen som behandlades av förbundsstämman på onsdagen.
- Jag har ingenting emot hästar men det är väldig skillnad på enskilda ryttare och mer kommersiell verksamhet. Det är en störning när det handlar om stora grupper av ryttare och en del vägar är väldigt känsliga, säger upphovsmannen bakom motionen Torbjörn Nilsson med gård söder om Norrtälje.

Han har nu föreslagit att man ska ta fram riktlinjer för hur ryttare ska bete sig när de rider på andras marker. Det handlar bland annat om att välja att rida på tålig mark, vara extra uppmärksam när det är blött och mjukt i markerna under vår och höst samt att undvika ängar och hagar.
Motionen väckte gehör på stämman som antog förslaget.
- Alla är rörande överens om att det här är ett problem. Ofta handlar det om ren okunskap, man vet inte vad som gäller utan hänvisar bara till allemansrätten, säger Martin Magnusson ledamot i styrelsens för LRF i Mälardalsregionen.

Han påpekar att det inte bara handlar om hästar.
- Det är även fyrhjulingar och liknande som körs hejvilt ute i markerna.
Samtidigt tycker han att det är viktigt att man inte bara ser hästarna som ett problem utan även funderar vilka möjligheter det kan innebära för markägarna.
- Det finns exempel där man fixat ridleder och fått betalt för det av lokala ryttare.

Kommentera: Behövs riktlinjer för ridning på andras marker?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!