"Många skulle nog inte härda ut"

Anrika Sycklinge trädgård har stått på torget i Enköping och sålt grönsaker sedan 1933. Numera är Sycklinge den enda lokala grönsaksförsäljaren på torget. "Jag kör så länge det går", säger ägaren Mikael Lundin.

Mikael Lundin har stått på torget och sålt grönsaker i närmare 40 år.

Mikael Lundin har stått på torget och sålt grönsaker i närmare 40 år.

Foto: Erik Appelqvist

Enköping2019-09-04 12:00

Mikael Lundin var uppe redan klockan 5 på fredagsmorgonen. Grönsaker skulle plockas innan det var dags att bege sig från Vallby in till Enköping. Trots det är han pigg.

– Det är nästan sovmorgon för mig, säger han och fortsätter:

– Ibland jobbar jag i Uppsala och då är jag uppe före klockan 4.

Mikael Lundin har drivit Sycklinge trädgård sedan 1982. Det har varit många år för honom på familjegården, som började med torghandel så tidigt som 1933.

– Det var min morfar först, sedan mamma och därefter jag, säger Mikael Lundin.

Det innebär också att Sycklinge trädgård har stått på torget genom många olika cykler och är numera den enda lokala grönsaksodlaren som säljer på torget.

– Det var bättre förr när det fanns mer konkurrens. Då var det fler som handlade på torget också, säger Mikael Lundin.

Trots att allt färre handlar färsk frukt på torget har Mikael inga planer på att stanna av än.

– Jag håller på så länge jag orkar och så länge som gården går runt. Jag kör så länge det går helt enkelt, säger han.

Att driva en handelsträdgård kräver mycket jobb och mycket tid. Under 2019 har Mikael Lundin bara haft en dag ledigt.

– Det är nog inte alla som skulle vilja jobba med det här. Många skulle nog inte härda ut.

Under intervjuns gång kommer kunder och vill köpa grönsaker. Flera hälsar på Mikael och de har kortare samtal om lite allt möjligt. Stamkunderna är viktiga för att få det att gå runt.

– Det är de som gör det mesta. De vill ha lokalodlat och då finns jag där.

Vad är det bästa med att sälja på torget?

– Inte är det arbetstiderna i alla fall, men det är friheten och att få chansen att jobba utomhus, säger Mikael Lundin.

Morgonarna och förmiddagarna är fruktsammast för Sycklinge trädgård. Det är då flest kunder har tid.

– Ibland vill folk handla innan vi har packat upp, säger Mikael Lundin.

– Dessutom brukar folk komma när vi är klara på eftermiddagen också, förstås.

Grönsakerna som Mikael säljer på torget odlar han främst själv, med hjälp av en halvtidsanställd. Men lite köper han in:

– Potatisen kommer från en lokal odlare utanför Enköping, medan jag köper in gurka och kålhuvuden från Västerås, säger Mikael Lundin.

Vad säljer ni mest?

– Tomaterna går åt fort, jag hinner knappt odla tillräckligt många, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!