Många minnen när Statt-personalen möts

TV + Text Alla ville sitta vid bord 8, det var bästa bordet med utsikt åt två håll. Till slut kallades alla bord för nummer 8.

Kökschef. Robert Edman ordnar med maten tillsammans med personalen på Park Astoria.

Kökschef. Robert Edman ordnar med maten tillsammans med personalen på Park Astoria.

Foto: Anders Liljestrand

Enköping2017-10-29 16:00

Minnena och skratten haglar och stämningen är trivsam.

Det är återträff för anställda på Stadshotellet i Enköping, de som arbetade tillsammans med krögaren Herbert Hermann i skarven mellan 70- och 80-talet, mot slutet av etablissemangets storhetstid.

De träffas på Park Astoria, där kökschefen Robert Edman har fått ett speciellt uppdrag.

– Vi hörde av oss för ett par månader sedan, berättar Marie Edström.

Hon är en i kvartetten som arrangerat kvällen.

– Vi kom ganska snart fram till att vi ville ha en speciell trerätters från den här tiden.

Med tanke på att Herbert Hermann blev rikskänd när han tog silverplatsen i Årets kock 1984 med sitt recept på mälargös har dagens kökschef en del att leva upp till.

– Det här är jättekul, lite nervöst, jag har förberett mig ett par dagar med råvarorna. En speciell kväll, säger Robert Edman.

Innan han hastar tillbaka ut i köket talar han varmt för det nordiska köket och det närproducerade.

– Det har skett en väldig utveckling bara det senaste ett, ett och ett halvt året.

Men tillbaka till Statt-minnen.

– SOS, smör, ost, sill, är ett givet val som förrätt och så efterrätten, cassata romana, den var en favorit i köket, säger Marie Östlund, och berättar om sina uppgifter som smörgåsnisse, kombo, hjälpservitris och de andra yrkesgrupper som fanns i den fast anställda personalstyrkan på 40 personer.

Hon fortsatte för övrigt vidare till klassiska restaurang Furan 1984.

Herbert Hermann, hedersgästen, skrattar när han hör talas om cassata romana, och att åtgången på ingredienserna var större än vad som såldes i matsalen.

Vad minns ni mest från den här tiden?

– Att vi var ett så sammansvetsat gäng som hade så väldigt kul tillsammans, säger Marie Edström.

Något som stack ut?

– Ja, 100-årsjubiléet 1979 naturligtvis och den första Karnevalen när vi öppnade upp Munken, puben i källaren, säger hon och snart kommer andra med fler minnen.

De egna personalfesterna med Herberts gratinerade löksoppa, gåsmiddagarna och insatser som utklädda i en senare karneval till exempel.

– Många av oss åkte ju också och serverade på andra ställen, inte minst på Nobelfesten.

Enköpingskrögaren var kanske inte lika road.

– Där fick jag som arbetsgivare sätta ned foten, alla anställda kunde ju inte vara lediga för att jobba i Stockholm samma kväll, säger Herbert Hermann.

Vad tänker ni idag, när ni ser tomten där Statt stod?

– Det är så sorgligt, säger Marie Edström.

Fotnot: Stadshotellet invigdes den 31 oktober 1879. Efter över 100 års ägande såldes det 1986 av kommunen till Katrineholms Husbyggen. Det inledde en betydligt mer ombytlig ägartid. Stadshotellet hade börjat sjunka, ingen ville betala för renoveringen. Efter en konkurs övertogs hotellet av Peab som ansökte om rivningslov 2001. Nio år senare revs det. 2016 köpte kommunen tillbaka tomten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!