Vid smådjurspraktiken Din veterinär i Enköping märker man en markant ökning av hundar som smittats av kennelhosta.
– Det är klart fler än tidigare år, säger veterinär Anna Gustafsson vid kliniken.
Kennelhosta är ett virus och mycket smittsamt. Den ökar ofta under höst och vinter men kan dyka upp när som helst under året.
Hundar som drabbas får ofta kikhosteliknande symptom och kan hosta så att de kräks ett vitaktigt skum. De kan även få feber och nedsatt allmäntillstånd. Hos de flesta hundar läker hostan ut av sig själv efter två-tre veckor men valpar och hundar som redan har andra problem kan drabbas värre.
– Märker man att hunden får feber och luftvägarna är påverkade bör man ta den till veterinär. Kennelhostan är ett virus och behandlas inte med antibiotika men den kan leda till lunginflammation och då behövs antibiotika, säger Anna Gustafsson.
En sjuk hund behöver vila i omkring tre veckor och ska då inte träffa andra hundar. Smitta överförs främst vid direktkontakt eller via föremål. Ofta smittas hundar vid hundrastgårdar, träningsplatser eller på hunddagis.
Emelie Joons från Ekolsund är på veterinärbesök med sin briard Önska. Hon driver hundpensionat i Solna och märker hur kennelhostan florerar i trakten.
– Minst tre hostfria dagar ska hunden ha innan den får komma till pensionatet. Jag tävlar själv med mina hundar och de får inte följa med till jobbet på grund av smittorisken, säger Emelie.
Det finns vaccin mot kennelhosta.
– Vaccin är det bästa sättet att förebygga kennelhosta på, hunden kan bli sjuk ändå men vaccinet lindrar symptomen, säger Anna Gustafsson.
Kennelhosta smittar inte till katter eller till människor.