Hur tänker ni på Sparbanken kring veckopeng och månadspeng?
Vi framhäver att det är bra att barn får ta ansvar ganska tidigt. Det är inte storleken på veckopengen eller månadspengen som spelar roll, utan att barnen förstår att pengar är en begränsad resurs. De lär sig tänka vad pengarna ska räcka till, och lär sig att spara när det behövs.
Hur mycket pengar ska man ge sitt barn?
Det finns rekommendationer och snittsiffror. Vi säger inte att det är rätt, utan man får förhandla och diskutera. Veckopeng är såklart oerhört individuellt.
Varför görs sådana här undersökningar?
Vi ser oss som en viktig del i att försöka lära barn och unga om ekonomi. Det är övergripande samhällsekonomi, och där ingår privatekonomi.
Vilken inblick har ni i barn och ungas ekonomi?
Varje kontor har en ungdomsansvarig som är inriktad mot ungdomar. Det går också att som ungdom boka in tid för rådgivning. Vi har samarbeten med olika skolor i Enköping, dels grundskolor men framför allt Westerlundska gymnasiet. Då brukar vi ha en monter dit ungdomarna kan komma och ställa frågor. Det kan gälla sparande och att flytta hemifrån. När det gäller de yngre barnen pratar vi mer om spargrisar och veckopeng. Min inställning är att vi ska samverka med skolorna så mycket vi kan, och i tidig ålder informera barn om ekonomi.