Mälaren riskerar svämma över

Mälaren kommer att behöva tappas på mer vatten än vad man tidigare trott för att översvämningar ska undvikas. Nu begär kommunerna i Mälardalen att staten ska bekosta fler utredningar om riskerna.

Enköping2009-05-19 06:00
Enligt rekommendationerna från klimat- och sårbarhetsutredningen från 2007 behöver slussarna vid Slussen och Södertälje kunna tappa av totalt 1000 kubikmeter vatten per sekund. Men ny forskning visar att 1000 kubikmeter inte är tillräckligt. Slussarna måste klara av ytterligare 200 kubikmeter per sekund för att vattennivån inte ska bli för hög.

Men de kommuner som drabbas värst vid en översvämning har inte möjlighet att själva bekosta alla utredningar och anläggningar som behövs. Därför begär de nu gemensamt om hjälp från staten i en skrivelse till miljödepartementet.
- Vi förväntar oss att staten tar sitt ansvar. Det här är en jätteviktig fråga, säger Henrik Bengtsson, klimatstrateg i Enköping.
Han betonar att problemet handlar om mycket mer än bara slussarnas kapacitet.
- Nivån är jätteviktig. Det går inte att bara släppa ut vattnet hejvilt. Det kan till exempel bli erosionsskador om vattnet strömmar för snabbt. Det kräver komplexa byggnationer. Det kan inte enskilda kommuner bekosta själva.
Enligt skrivelsen har man bedömt att den totala kostnaderna för att bygga alla nödvändiga anläggningar ligger mellan 500-800 miljoner kronor.

Runt Enköping finns flera områden som kan påverkas om vattennivån stiger. Till exempel i Örsundsbro och runt kraftvärmeverket inne i Enköping.
- Översvämningar kan vara väldigt kostsamma. Det måste till mer resurser för att vi ska kunna komma i gång att bygga.
Henrik Bengtsson menar att området runt Enköping är extra känsligt för översvämningar.
- Här omkring har vi ju en del föroreningar i marken som kan spridas till Mälaren vid en översvämning. Och Mälaren utgör en dricksvattentäkt för hela Stockholmsområdet.
Men han tror inte att allmänheten behöver vara orolig.
- Kommunen har tagit frågan på stort allvar och jag tror att de kommer att lösa det här, säger Henrik Bengtsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om