Lugn präglade vården trots katastroflarmet

Anne Johansson tillsammans med chefläkaren fattade beslutet om stängning av akutmottagningen efter ebola-larmet på Lasarettet i Enköping fredagen 4 januari.

Veronica Sjöholm-Näktergal  tog hand om de isolerade patienterna efter Anne Johanssons och chefläkarens beslut att stänga akutmottagningen.

Veronica Sjöholm-Näktergal tog hand om de isolerade patienterna efter Anne Johanssons och chefläkarens beslut att stänga akutmottagningen.

Foto: Lotta Lille

Enköping2019-01-08 21:00

Lasarettet har liksom alla andra sjukhus en lokal katastrofhandlingsplan och en lokal ledningsgrupp som tar beslut om åtgärder när extraordinära händelser inträffar. Informationen till lasarettet lämnades från den regionala staben som tog över ledning och samordning från Akademiska sjukhusets lokala ledningsgrupp när ebola-misstanken uppstått.

– Vi fick informationen om misstänkt smitta vid 11-tiden och inventerade omedelbart vilka lokaler, personal och patienter som var berörda, kontaktade smittskyddsenhet och vårdhygienenhet och fick direktiv, berättar Anne Johansson.

Hon är avdelningschef vid lasarettet och utbildad för lokal ledning. Den här fredagen var hon också tillförordnad avdelningschef för akuten, men det var som del av den sammankallade lokala ledningsgruppen hon tog beslutet om stängning.

– När direktivet från vårdhygienenheten var att stänga de två rum som patienten varit i innebar det att vi inte kunde ta emot akut sjuka som kom med ambulans, och då var stängning enda möjligheten, säger Veronica Sjöholm-Näktergal, sjuksköterska på akuten på fredagen.

Men direktiven gällde också personalen.

– Vi var elva personal som på olika sätt kommit i kontakt med patienten, och vi evakuerades, det vill säga vi fick stänga in oss i personalrummet och vänta på vad provsvaren skulle säga, berättar Emma Idebom, undersköterska i tjänst på fredagen.

För de 16 patienterna på akutmottagningen innebar direktivet att de inte fick lämna sjukhuset. Det blev långa timmars väntan tills det stod klart vid 20-tiden på kvällen att den unge man larmet gällt inte led av ebola eller någon annan smittsam sjukdom.

– Vi kallade in kvällspersonalen som ersatte de som evakuerats, och gjorde vad vi kunde för patienterna, lämnade den information vi hade och delade ut nyponsoppa, mackor, te och kaffe åt dem som ville ha. De tog det väldigt bra, säger Veronica Sjöholm-Näktergal.

Nu pågår utvärderingsmöten med all personal på lasarettet, och på torsdag kommer regionen att samlas för att utvärdera hur handlingsplanerna fungerat och om de går att förbättra.

– Jag är jättestolt över vår personal som agerade med stort lugn och i en anda av att vi gör det här tillsammans. Samtidigt är det en lärande process och planer kanske kan förbättras, säger Anne Johansson.

Mikael Köhler, chefläkare i tjänst på Akademiska på fredagen, delar hennes bedömning:

– Allt flöt på väldigt bra, alla hade sina roller och funktioner klara för sig, säger Mikael Köhler.

Bakgrund

Fredagen 4 januari på förmiddagen fördes en ung man med ambulans till akutmottagningen vid lasarettet i Enköping. Blodiga kräkningar, blodig avföring och starkt nedsatt allmäntillstånd gjorde att han fördes vidare till Akademiska för vård.

I ambulansen på väg till Akademiska uppstod misstankar om att mannen kunde ha smittats av ebolavirus. Infektionsmottagningen tömdes och patienten, ambulanspersonalen och anhöriga isolerades i olika rum på mottagningen.

Den lokala ledningsgruppen vid Akademiska, läkare och cheföverläkare från intensiven, akuten, infektion och tjänstemannen i beredskap, TiB, samlades, Folkhälsomyndigheten kontaktades. Den regionala staben tog över ledning och samordning, larmkedjan, där ambulanssjukvård och lasarettet ingår, aktiverades.

Vid 20-tiden på kvällen stod det klart att mannen inte hade ebola eller annan smittsam sjukdom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om