Det står en vit långtradartrailer utanför det gamla magasinet vid gården i Mälby, Altuna norr om Enköping. Innanför skalet ryms en överraskning, ett komplett restaurangkök med alla faciliteter.
- Det här är ett mobilt kök som vi kan åka runt till alla arrangemang och mässor med. Vagnen har allt, både avloppstank, färskvattentank och elverk. Det går att ställa sig mitt i åkern och laga mat, berättar Jaana Kallio Hemlin.
Dagen till ära har hon, som driver Hemlins festservice, även startat lunchservering och sommarkafé i magasinet. En trappa upp står buffén uppdukad. Inget halvfabrikat så långt ögat når, lokalproducerade råvaror i så stor utsträckning som möjligt och alltid svenskt.
- Man hittar inget pulvermos här inte, slår hon fast.
Sammanlagt är det elva småföretagare som lagar mat och tillverkar allt från lammkött till rabarberchutney, starka korvar och söta småkakor i liten skala i trakten. Att nätverket Fjärdhundralands mathantverkare fötts inom ramen för det Leaderprojekt som bedrivs i bygden har betytt mycket för deltagarna.
- Många vågar satsa nu när man ser att det finns så goda förebilder, säger projektledaren Ylva Fontell.
En av dem är Marianne Sjödin som nu startar Kråkvilans bageri. Hennes knäckebröd, småkakor och skorpor tillverkas av ekologiskt mjöl från Vattholma.
- Jag hade nog startat ändå men det här har gett mycket inspiration och mod att komma i gång, säger hon.
Någon svårighet att hitta kunder tror hon inte att det blir. Att handla sådant som tillverkats nästgårds ligger i tiden.
- Det finns verkligen ett sug efter lokalproducerat mathantverk. Folk ringer redan och hör sig för om de också kan få köpa mitt knäckebröd. Titti Strömne som driver Glada fåret är i en liknande situation. Hon kommer nu att börja slakta sina får lokalt i det nya slakteriet i Hårsbäck och hoppas kunna sälja köttlådor med ett halvt eller ett helt styckat lamm till privatpersoner.
Andra har hållit på betydligt längre, som Janet och Sven-Olof Marin som tillverkar Trollens örtsalt. I 20–25 år har hon sålt sin egen blandning till butiker runt om i Sverige.
- Vi har haft fullt drag hela tiden. Men vi vill inte att produktionen ska bli för stor.
För tillfället träffas företagarna en gång i månaden och planerar gemensamma projekt. Först ut blir en smakmässa på Härnevi bymarknad nu på söndag 20 juni. Förhoppningen är att nätverket ska leva vidare som en ekonomisk förening när projektet är över.