För första gången på tio år visar lönsamhetsindex ett positivt resultat för lantbruket. Enligt höstens Lantbruksbarometer från LRF Konsult upplever över hälften av lantbrukarna att lönsamheten i företagen är bra.
Det är en ökning med 13 procent jämfört med vårens mätning då fyra av tio lantbrukare ansåg att lönsamheten var god. Året före ansåg två av tio detsamma.
– Det är roliga siffror att titta på, inte minst mjölkföretagen lyfter rejält, säger Mats Halling, företagsrådgivare för skog och lantbruk vid Sparbanken i Enköping.
Det är första gången på tio år som lönsamhetsindex är positivt och det ligger nu på plus tio, i våras låg det på minus 15. (Nettotalen i indexet varierar från minus 100 till plus 100, ett positivt nettotal innebär att mer än hälften av de tillfrågadebedömer lönsamheten som god.)
Skillnaderna mellan produktionsgrenarna är som tidigare stor. Gris- och nötköttsbönder är de som upplever den bästa lönsamheten med ett index på 70 respektive 52. Även mjölkproducenterna uppger en ökad lönsamhet och indexet har ökat från minus 86 till plus 26 på ett år.
– De mjölkproducenter jag är i kontakt med är nöjda med prisutveckllingen och förhoppningsvis håller nivån i sig en bit in på nästa år. Sen har man även fått in bra med grovfoder i år, trots torkan, och vad jag har hört slipper man köpa in, säger Mats Halling.
Den positiva trenden gör att intresset för att investera ökat. Något de lokala rådgivarna märker av.
– En del funderar på att bygga ut, ungdjurstallar eller att öka antalet mjölkkor. De tankarna fanns inte för några år sedan, säger Mats Halling.
Men det finns många hål att stoppa i efter en period av låg lönsamhet inom lantbruket och det handlar till stor del om mindre investeringar som man inte behöver låna till.
För växtodlingsproducenterna är trenden inte lika positiv, de har den svagaste lönsamheten med ett index på minus 40.
– Priserna på spannmål är låga och många lagrar i hopp om att priset ska gå upp. Tyvärr är det inte så mycket som talar för ett stigande pris, säger Mats Halling.
Skörden verkar många odlare dock vara nöjda med.
– Lokalt ser det positivt ut. Vi har en fördel med vattenhållande lerjordar här och många är jättenöjda, både med spannmålen och med rapsen, säger Masts Halling.
Lantbruksbarometern är en intervjuundersökning med lantbrukare över hela landet om företagens lönsamhet, den görs i samarbete mellan LRF Konsult, Swedbank och Sparbankerna.