Ljus framtid för hissteknikerna
Jobben väntar på de 23 studenterna som just påbörjat sin utbildning till hisstekniker. KY-utbildningen är den enda i Sverige.- Vi skulle gärna vilja locka fler kvinnor till utbildningen, men hittills har det varit svårt, säger Hans Hellberg, vuxenutbildningschef, apropå att det endast är män som blir hisstekniker.
Studenterna Kevin Bergström och Dan Stenmar.
Foto: Ingrid Kyllerstedt
- Därmed gallras många kvinnor bort eftersom ytterst få tjejer går elprogrammet, säger Hans Hellberg.
Men även om studenterna endast består av män, så är variationen stor när det gäller både hemort och ålder. På utbildningen går studenter som är mellan 20 och 50 år och de kommer från Ystad i söder till Luleå i norr.
Två av dem som nyligen börjat läsa till den ettåriga utbildningen är Kevin Bergström och Dan Stenmark. Båda är teknikintresserade och sökte sig till utbildningen för att de vill ha ett jobb med stor ämnesbredd. I utbildningen ingår allt från mekanik och relä till datateknik och hydraulik. En hisstekniker måste även kunna jobba med rulltrappor.
- Ja, tekniken är väldigt varierande och det är det jag gillar. Vi måste kunna jobba med helt olika hissar, både mekaniska från 20-talet till den senaste modellen i nybyggda hus, säger Dan Stenmark som tidigare jobbat med telecomteknik på Ericsson.
- Hissteknik ligger nära det som jag tidigare arbetat med i sju år i Norge, skidliftar, säger Kevin Bergström som är född och uppvuxen i Kalifornien med svenska föräldrar.
De och de övriga 21 som just påbörjat sina studier kan vara ganska säkra på att få jobb efter studiemödan. 60 procent av landets hissbestånd behöver uppdateras. Det rör sig både om underhåll och regler från Boverket, Arbetsmiljöverket och nya EU-direktiv som bland annat säger att alla hissar måste ha hisskorgar och innerdörrar. Eftersom en stor grupp hisstekniker dessutom snart pensioneras formligen skriker branschen efter studenterna efter examen.
KY-utbildning, Kvalificerad Yrkesutbildning, är en utbildning som arrangeras av kommunerna i samarbete med näringslivet. KY-utbildningarna finns på cirka 80 platser i landet och är 400 till antalet. Enköping har tre, en tvåårig trädgårdsmästarutbildning, den ettåriga hissteknikerutbildningen och en utbildning i IP-telefoni och trådlösa nätverk som är på 1,5 år. De två sistnämnda är också de enda i Sverige. De cirka hundra studenterna tillbringar en tredjedel av utbildningstiden på arbetsplatser. Det är ingen praktik, utan en fortsatt utbildning då studenterna under handledning får öva och tillämpa sina teoretiska kunskaper.
- KY-utbildningar kan inte pågå hur länge som helst, de är tidsbegränsade till några år eftersom de ska fylla ett behov som finns i branschen. Därefter måste vi kontinuerligt ansöka om att få anordna utbildningen på nytt eller starta en helt ny utbildning, och vi får ha maximalt fyra utbildningsstarter åt gången, säger Hans Hellberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!