Livsviktig syrgas saltar elräkningen

Gudrun Bengtssons andetag kostar henne minst 300 kronor extra varje månad. Bålstakvinnan har i flera år kämpat för att elkostnaden för oxygenbehandling i hemmet ska räknas in i högkostnadsskyddet. Nu ställer hon hoppet till Göran Hägglund och Maria Larsson (kd) i den nya regeringen.

Enköping2007-01-13 00:01
Gudrun Bengtsson uppvaktade den förra regeringen redan 2005, men utan vidare framgång.
Hon talar inte inte bara för sig själv - omkring 3500 personer i landet behöver syrgasbehandling i hemmet för att överleva.
- Jag skrev till de politiska partierna före valet och fick ganska positiva svar från flera av dem, bland annat från kristdemokraterna och moderaterna. Så när kd fick hand om socialdepartementet väcktes förväntningarna.
- Men när jag fick telefonkontakt med Henrik Kjellberg, sakkunnig på kristdemokraternas riksdagskansli, var han stressad och verkade ganska ointresserad. Han förklarade att "så små ärenden ägnade han sig inte åt". I ett brev från honom, som jag fick dagarna före valet, lät det annorlunda. Då skrev han att "vår uppfattning är att ingen ska behöva avstå från vård och behandling av ekonomiska skäl".

Bra bemötande
I slutet av 2005 uppvaktade Gudrun Bengtsson och en grupp som hon samlat dåvarande socialministern Ylva Johansson (s) i ärendet.
- Vi fick ett väldigt bra bemötande och den politiskt sakkunnige Refik Senner var mycket vänlig och tillmötesgående, berättar Gudrun. Det visade sig emellertid att ärendet hörde mer hemma hos ministern Berit Andnor (s).
I gruppen som uppvaktade ingick överläkare Gunnar Boman, Akademiska Sjukhuset, Uppsala, husläkaren Jill Boman, Bålsta, Signe Svedberg-Brandt, Akademiska, Tommy Lantz, ombudsman på Hjärt och lungsjukas Riksförbund samt Ann-Christin Borneteg, äldreombudsman i Bålsta.

Översyn utlovades
I maj förra året kom ett svar från socialdepartementet. Politiskt sakkunniga Kristina Folkesson informerade om att det under hösten skulle göras en översyn av handikappersättningen och vårdbidraget. "Det är möjligt att man i denna översyn kommer att lyfta in även det perspektiv du uppmärksammar", skrev hon.
- Sedan kom ju valet och regeringsskiftet, säger Gudrun Bengtsson.
Då ställde hon sitt hopp till den nya regeringen och i november skrev hon till de nya makthavarna på socialdepartementet.
- Jag väntar fortfarande på svar.
Gudrun Bengtsson drog igång kampen 2001 när hon flyttat till Bålsta från Växjö, för att vara nära sin dotter.

Professor backar upp
Gunnar Boman, professsor emeritus och tidigare överläkare vid lung- och allergikliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala, har backat upp Gudrun Bengtsson genom att i ett intyg informera om "Oxygenbehandling i hemmet vid andningssvikt".
Professor Boman har sedan starten 1987 deltagit i det svenska nationella registret för oxygenbehandlade patienter och fram till förra året varit medlem av styrgruppen för andningssviktregistret Swedvox.
I början använde man gastuber men snart började elektriska oxygenkoncentratorer användas och de dominerar nu marknaden.
Tack vare behandlingen kan patienter skrivas ut snabbbare från sjukhus.
Nackdelen är att apparaterna drivs med el som patienten själv måste betala och för patienter med dålig ekonomi blir kostnaden ett kraftigt hinder.

Fakta


Ingenjör Klas Palmer, vid medicinsk teknik på lasarettet i Enköping har räknat ut att energiförbrukningen för en koncentrator uppgår till 10,10 kWh per dag eller 3 686,5 kWh per normalår. Kostnaden ökar något om man måste säkra upp lägenheten där koncentratorn finns, vilket är fallet hos Gudrun Bengtsson.
Hur stor kostnaden blir i kronor och ören beror givetvis på det aktuella elpriset hos leverantören. Gudrun Bengtsson uppskattar kostnaden till cirka 400 kronor i månaden. På Swedevox räknade man i augusti förra året med 300-350 kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!