Det är tredje gången som en liknande nationell informationssäkerhetsövning har hållits under MSB:s, Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps, ledning. Senaste övningen före årets, som heter NISÖ 2018, hölls för sex år sedan.
Övningen ger privata och offentliga organisationer en unik chans att öva tillsammans. Det handlar om hela samhällets samlade förmåga att handskas med it-relaterade störningar.
Scenariot för årets NISÖ, som pågick i två dagar i veckan, var att viktiga samhällsfunktioner stördes av först amatörhackare och även av en brottslig hackerorganisation. Angreppen ledde till stora skador, som övningsdeltagarna fick minimera, eliminera, och så vidare.
De angripna områdena fanns inom hälso- och sjukvården, energi, transport samt information och kommunikation. De övande gjorde det bra, enligt spelledaren Erik Biverot.
– Överlag har vi haft en bild av att det har gått väldigt bra för dem. Men exakt hur bra vet de övande bäst själva, säger han.
Den digitala utvecklingen går rasande fort. Villkoren för informationssäkerheten förändras i samma takt. Och det märks stora skillnader jämfört med hur det såg ut vid den förra NISÖ-övningen, för sex år sedan.
– Det är mycket mer komplexa system nu. Påverkan på systemen när det händer något idag är mycket större än vad det var då, säger Pär Fors, Sverigechef för företaget CGI och ordförande för organisationen It- och telekomföretagen.
– Tveklöst har på sex år de skador som samhället kan drabbas av blivit väsentligt större än för sex år sedan, säger Pär Fors.
Nils Swartz, vikarierande generaldirektör på MSB, liknar det vid att man för sex år sedan fortfarande hade en fot kvar i den analoga världen.
– Man gör saker på ett helt annat sätt idag och man är beroende av det digitala. Möjligheterna till spridning av desinformation är så mycket större idag än de var för sex år sedan, säger Nils Swartz.
Ett konkret exempel på blixtsnabb spridning av desinformation var när rykten spreds på sociala medier om att det var skjutningar vid Fridhemsplan i samband med terrordådet på Drottninggatan den 7 april i fjol.
Regeringen har gett MSB i uppdrag att genomföra NIS-direktivet, med bland annat lagkrav på it-incidentrapportering. Statssekreterare Charlotte Svensson berättar att regeringen tillför resurser till MSB, Säpo och FRA för arbetet med it-säkerhetsfrågorna.
– Ska vi kunna hantera it-säkerheten måste vi också öva på den, konstaterar Charlotte Svensson angående NISÖ 2018.