Den första april i år börjar nya djurskyddsbestämmelser att gälla. Det är en uppdatering av djurskyddsförordningen som gör att länsstyrelsen får bättre möjlighet att agera i situationer då man misstänker att djur far illa.
En viktig förändring i den nya lagen är en ny sekretessbrytande bestämmelse i offentlighets- och sekretesslagen som innebär att personal inom hälso- och sjukvård och socialtjänst får lämna över uppgifter till länsstyrelse och polis om djur som inte har det bra.
– Tidigare fick vårdpersonal inte prata om personliga förhållanden hos sina kunder, eller lämna vidare uppgifter om exempelvis djur som vanvårdas, säger Elisabeth Schöning, enhetschef vid länsstyrelsen i Uppsala.
Många ärenden som kommer in om vanvårdade djur förstår länsstyrelsens personal ändå kommer från vårdpersonal, som anmäler anonymt.
– Vi tar emot mycket sådana anmälningar, egentligen får personalen inte föra vidare uppgifterna. Men det är en frustrerande situation för dem och den här lagändringen är bra ur djurperspektiv, säger Elisabeth Schöning.
Lagen kallas lex Maja och upprinnelsen till ändringen är det uppmärksammade fallet med katten Maja i Södertälje som svalt ihjäl ensam i en lägenhet när hennes matte åkte in på sjukhus i juni 2016. Hemtjänsten slog inte larm om att katten var ensam, med hänvisning till sekretessbestämmelser.
Den nya djurskyddslagen förtydligar även kravet på att djur ska kunna bete sig naturligt, den innehåller ett tydligt förbud mot att överge djur och bestämmelserna gällande djur i tävlingsverksamhet eller prov skärps.
– Den nya lagen ger ett större skydd för djuren, de får inte får utsättas för lidande, säger Elisabeth Schöning.
För vissa typer av tävlingar och prov går det dock att göra avkall på lagändringen. Prover med samhällsnytta, som när tjänstehundar testas, kan innehålla stressande situationer vilket betecknas som lidande för djuren. Proven kan ändå få utföras efter godkännande av Jordbruksverket.
– Sen har man särskilt pekat ut grytanlagsprov, där man gör anlagsprov på jakthundar mot grävling. Även om djuren hålls skilda åt är det en stressande situation för grävlingen och där ska man utreda hur mycket stress grävlingen får utsätts för, säger Elisabeth Schöning.
Arbetsmässigt tror hon inte att den nya lagen gör så stor skillnad för länsstyrelsens personal.
– Det handlar mest om förtydligande och omformuleringar i lagtexten. Men vi måste ändå se över vad förändringarna innebär för oss och eventuellt ändra vissa rutiner.