I en tidigare artikel i EP berättade akutläkaren och Bålstabon Peter Glans om lasarettet i Enköpings akutläkarsatsning, en satsning som rann ut i sanden. En efter en av läkarna som skulle utbildas på sjukhuset har slutat och slutligen även Peter Glans i juni i år.
Peter Glans anställdes 2014 för att leda akutläkarsatsningen. Han är kritisk till att region Uppsalas politiska ledning inte har skjutit till pengar utöver lasarettets befintliga budget till projektet. Glans är inte heller nöjd med hur inriktningen på hans arbete kom att utvecklas på lasarettet.
– Jag har inte jobbat en enda minut som akutläkare. Det tog ut sin rätt. Man vill ju jobba med det man är utbildad till, sa akutläkaren.
Vivianne Macdisi säger att hon och övriga i den politiska ledningen ser ett stort behov av just kompetensen akutläkare.
Hon påpekar att projektet på lasarettet kom till på sjukhusledningens initiativ och att det aldrig legat på den politiska nivån. Några signaler om att lasarettet har velat utöka sin budget för akutläkarsatsningen har inte kommit till sjukhusstyrelsen, enligt Vivianne Macdisi.
– Man hade en förhoppning om att det skulle gå att få till det här i Enköping. Men slutsatsen som man har dragit är att lasarettet är en för liten enhet för att bära hela kostnaden och administrationen för ST, säger Vivianne Macdisi.
För att få fler specialistläkare, bland dem akutläkare, är ett förslag på gång till sjukhusstyrelsens sammanträde i november om en samordning av ST-läkarbemanningen och att den ska utgå från Akademiska sjukhuset.
– Läkarna ska sedan rotera så att de även är på lasarettet i Enköping inom sitt ST-block, berättar Macdisi.
– Det stärker de facto möjligheterna för lasarettet att ta del av akutläkare och andra specialister.
Vivianne Macdisi har varit i kontakt med lasarettsledningen angående nuläget på akutmottagningen. Mottagningen har utökats med en geriatrisk sjuksköterska (tidigare fanns den funktionen på halvtid) och med en apotekare (som tidigare inte funnits på akuten).
Vidare planeras en utökning av antalet vårdplatser på medicinskt centrum, som därigenom ska kunna ta emot fler patienter.
– Syftet är att avlasta akutmottagningen så att patienterna inte behöver vänta timme efter timme på akuten, säger Vivianne Macdisi.
Akademiska sjukhuset har återupptagit sin tidigare nedlagda utbildning och rekrytering av akutläkare. Där finns idag sex ST-läkare inom specialiteten akutsjukvård på plats på sjukhuset och ytterligare tre har rekryterats. Ackis kommer att rekrytera tre ST-läkare per termin till utbildningen för akutläkare.