Kristofer Franzén, tar emot på sin gård utanför Örsundsbro. Där går ett 50-tal Linderödssvin och bökar i jorden i hagen. Ett naturligt liv för en gris, menar Kristofer Franzén.
– Att få böka i marken är en del av grisens naturliga beteenden. Grisar som står i en ladugård med betonggolv får aldrig eller sällan göra det.
Kerstin Eklöf, fem år, är där med sina föräldrar och sin lillasyster. Kerstin passar på att mata grisarna med maskrosblad som de älskar. En rolig upplevelse för både henne och övriga familjen som åkt från Uppsala för att uppleva djur på lantgård.
Franzén kombinerar sitt intresse för att bevara lantrasen, som Linderödssvin är, med att ta tillvara på köttet från de djur som han kör iväg till slakteriet.
Eftersom det är ett naturnära ekologiskt jordbruk med få inslag av industri kostar det en del att föda upp grisarna. Köttet tillhör de dyrare på marknaden men det växande intresset för eko och naturligt har gjort att Kristofer Franzén till slut lyckats bygga upp en stabil kundkrets. Han förädlar köttprodukterna i eget charkuteri.
– Jag konkurrerar enbart med kvalité. Jag letar rätt på de kunder som är beredda att betalar för det, sammanfattar Kristofer Franzén.
Fyra gårdar till deltog gemensamt på Djurens dag, som arrangerades i lördags. Gula stallets fokus är får. Möjligheter att rida eller i alla fall sitta på en hästrygg fanns på Kromsta gård, Häst- och grönsaksbonden och Björnbo gård 4H. På Kromsta fanns det även möjligheter att se stutar på nära håll i ladugården.
– Det har växt dåligt i år så en del är kvar inne, säger Mikael Eriksson, delägare av Kromsta gård.