Långt kvar till jämställd sjukvård
Precis som doktor Westerlund är Birgitta Westerlund från Enköping. Och i likhet med honom, som banade väg för en ny syn på patienter med psykosomatiska sjukdomar, har hon som docent och överläkare ägnat sig åt att öka förståelsen och kunskaperna inom två omdiskuterade områden, kroniskt trötthetssyndrom och jämställd vård.
Foto: Ingrid Kyllerstedt
- Patienter som drabbas av denna obotliga sjukdom blir ofta missförstådda och bollas hit och dit innan de till slut får rätt diagnos, säger Birgitta Evengård.
Hon betonar att denna neurologiska sjukdom inte ska förväxlas med de omskrivna diagnoserna som har med utmattning och utbrändhet att göra. Dessa är relaterade till arbetsmiljön. Men patienterna som lider av kroniskt utmattningssyndrom har en neurologisk sjukdom som yttrar sig i allvarliga kroppsliga symtom.
Det var i sitt arbete som infektionsläkare som Birgitta Evengård först stötte på den då ganska okända sjukdomen som drabbar en procent av befolkningen.
- Att vara infektionsläkare är oftast tacksamt eftersom man oftast kan åtgärda sjukdomen med exempelvis vaccin. Men när det gäller denna sjukdom så har vi inget botemedel. Allt vi kan göra är att ordinera terapi så att patienterna lär sig hantera sin sjukdom, förklarar Birgitta Evengård som beskriver sin forskning i sjukdomen som ett detektivarbete.
Det andra området som Birgitta Evengård ägnat sig åt som läkare är jämställd vård. Något som inte bara angår kvinnor, påpekar hon.
- Även män råkar illa ut. Behovet av kuratorstjänster för män som får prostatacancer är till exempel större än vad man ger resurser för inom landstinget. Män förutsätts ha någon att tala med fastän 25 procent av dem lever ensamma.
När det gäller kvinnor så är det långt kvar till en jämställd vård. Kvinnliga patienter får oftast en annan och mindre kostsam vård än männen.
- Mitt engagemang i jämställd vård beror nog på att jag inte tål diskriminering, säger Birgitta Evengård som tror att hennes starka krav på rättvis behandling för alla kan förklaras av hon på gården i Sparrsätra växte upp med fyra bröder.
Snart ska hon åka till Tanzania, ett land hon som tropikmedicinare kommit att älska. IOch i september börjar ett nytt kapitel i hennes karriär, då tillträder hon tjänsten som professor i infektionsmedicin vid Norrlands Universitetssjukhus i Umeå.
- Jag är den första kvinnan på professorsstolen och kommer få stora resurser, säger hon och ser nöjd ut. Att bana ny mark tycker hon bara är stimulerande. Precis som sin kända läkarkollega, doktor Westerlund.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!