Lång kö till doktor i barnpsykiatrin
Läkarbristen har slagit hårt mot barn- och ungdomspsykiatrin i länet. I Enköping kan barn behöva vänta upp till sex månader för ett läkarbesök på Bup.
En grupp som drabbas av barn- och ungdomspsykiatrins läkarbrist är barn med adhd som medicinerar.
Enligt läkemedelsverkets rekommendationer ska dessa patienter få träffa läkare minst två gånger per år. Men läkarbristen har gjort det omöjligt för vårdmottagningarna att leva upp till rekommendationerna.
Lena Thorsson, från Enköping, har en 13-årig son med adhd och har märkt av att det saknas personal.
- Vi får träffa olika läkare varje gång vi kommer på besök. Det verkar som att vi i Enköping har hamnat i undantag. Läkarna verkar föredra att jobba i Uppsala, säger Lena Thorsson.
De läkemedel som ges till patienter med adhd är narkotikaklassade och godkändes bara under villkoret att det skulle göras noggranna efterkontroller på hur patienterna reagerar på medicinerna.
Men resurserna räcker sällan till och på Bup i Enköping finns det barn med adhd som medicinerar, men bara träffar läkare en gång om året. Efter sex månader får de i stället tid med en sjuksköterska.
Enligt Agneta Rosling, verksamhetschef på Barn- och ungdomspsykiatrin, är bristen på specialistläkare ett problem som drabbar alla inom psykiatrin.
- Vi är belastade allihop. Om du tar hit en kompetent specialist så lovar jag att anställa den personen, säger Agneta Rosling.
Enligt henne har samma specialistläkare arbetat på Enköpings mottagning i många år, men eftersom de även tar in underläkare, som håller på att utbilda sig till specialistläkare, kan patienter möta olika läkare vid sina besök.
För Lena Thorsson är det ett problem att hennes son aldrig får någon kontinuerlig läkarkontakt. Hade de haft samma läkare skulle hennes son kunna prata ensam med läkaren. Men nu få hon i stället följa med in varje gång.
- Varför ska min son behöva prata med nya människor hela tiden? Det är just detta som är ett av hans problem, säger Lena Thorsson.
Att Enköping är så pass hårt belastad beror bland annat på den akuta läkarbristen som uppstod för två år sedan då en ordinarie läkare hade tjänstledigt. Med hjälp från Uppsala kunde Enköpingsmottagningen beta av det mest akuta fallen, men köerna för andra vårdtyper växte sig lång. Det är den kön som än i dag lever vidare.
- Det tar tid innan vi kommer i fatt, säger Lena Silén, vårdansvarig på Bup i Enköping.
Hon tillägger samtidigt att det görs många andra insatser för att ge stöd och hjälp åt familjer som står i kö.
- Det är inte bara läkarbesöken som är viktiga i vårt arbete, förklarar hon.
Bland annat har de arrangerat utbildningar och föreläsningar där föräldrar till barn med neuropsykiatriska svårigheter får möjlighet att träffa varandra och ställa frågor.
Enligt Lena Silén är det högt tryck på mottagningen, men att situationen periodvis har varit mycket värre.
- Nu har vi en stabil personalgrupp och vi jobbar på så gott vi kan, säger Lena Silén.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!