Länets kommuner startar medling

Nu börjar kommunerna i Uppsala län komma i gång med egen medlingsverksamhet mellan brottslingar och brottsoffer.

Fredrik Ståhl och Eija Suomelasköter medlingsverksamheten i Enköpings kommun.

Fredrik Ståhl och Eija Suomelasköter medlingsverksamheten i Enköpings kommun.

Foto: Roland Nordqvist

Enköping2009-03-18 10:02
Sedan halvårsskiftet 2007 är det lag på att kommunerna ska erbjuda medling men det är först nu som de mindre kommunerna i Uppsala län börjat sköta medlingen i egen regi.

På onsdagen samlas representanter för Enköping, Håbo, Tierp och Heby för ett länsövergripande möte om verksamheten.
Ett möte hölls redan förra hösten och då bestämdes att man i de nämnda kommunerna skulle utveckla lokala samverkansgrupper. (Knivsta ingår i en samverkansgrupp med Uppsala.)
Vid mötet kommer också representanter för åklagarmyndigheten, polisen och tingsrätten att medverka.

I Uppsala har kommunen erbjudit medling sedan långt innan det blev obligatoriskt och några kommuner har tidigare köpt verksamheten från Uppsala. En av dessa är Knivsta och där har man precis kommit i gång i egen regi, men ännu har man inte haft några egna fall.
- Det var ett alternativ vi diskuterade även i Enköping, berättar Fredrik Ståhl och Eija Suomela, som sköter medlingen parallellt med sitt arbete i socialförvaltningens Familjens hus.
- Tiden sedan lagen trädde i kraft har i princip gått åt att dra upp riktlinjerna för arbetet. Det fanns lite olika möjligheter att arbeta. En variant är med lekmannamedlare och den andra med tjänstemän i rollen.

I Östhammar har man två egna utbildade medlare, Anna Blomkvist och Stefan Enekvist. Där har man arbetat med medling sedan 2003. Under förra året hade Östhammar 17 medlingsärenden och hittills i år åtta.
Även om det är obligatoriskt för kommunerna att erbjuda medling så är det högst frivilligt för de inblandade.
- Den första kontakten sker via polisen som frågar parterna om de är intresserade av att ställa upp på medling. Får de positivt besked går signalen vidare till oss och då erbjuder vi ett första informationsmöte, berättar Eija Suomela. Sedan är det en process som kan leda fram till att brottsling och brottsoffer möts.
- Några tackar nej direkt. Andra är mer positiva, konstaterar Fredrik Ståhl.

Tanken är att det här ska upplevas positivt av båda parter.
I Uppsala där medlingen pågått sedan 1996 har man noterat mycket goda resultat. En stor majoritet av de brottslingar som varit med om medling har inte återfallit i brott.
- Det är dock svårt att avgöra hur stor av det positiva som beror på medlingen. Men det kanske kan vara en av flera viktiga pusselbitar. påpekar Fredrik Ståhl.
- Sedan måste man också räkna in det positiva för offret, som kan känna att de kan få viss mån av upprättelse.
- En viktig förutsättning för att hela verksamheten ska fungera är ett gott samarbete med polisen och det har vi fått till, säger Eija Suomela.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!