Lagstiftningen tolkas olika
Frågan om det är kommunerna eller Migrationsverket som ska ha ansvaret när tillstånden löper ut, tolkas olika på olika håll i landet, enligt flyktingsekreterare Åke Näsström. Det är vi som har följt lagstiftningen, svarar Gunilla Strand chef för Migrationsverket i Uppsala.
Klan upplöst
Enköpingsbon Mukhtaar Cades klan är exempelvis upplöst. Nästan alla har flytt utomlands. Hans föräldrar stannade kvar, men så sent som förra året i november dödades hans pappa.
— Min fru är också död. Men jag har fyra barn som bor med sin mormor. Jag kämpar för att få hit barnen. Att på tre år inte få något besked om jag får stanna här eller inte har varit det värsta, säger Mukhtaar Cade.
Tolkning av direktiv
Trots att det står i direktiven att Migrationsverkets handläggare ska fatta beslut i samråd med kommunen så fick Åke Näsström, flyktingsekreterare i Enköpings kommun, i ett annat liknande ärende besked på sin telefonsvarare om att en synskadad somalisk man måste flytta till en flyktingförläggning i Boden.
Gunilla Strand är chef för Migrationsverket i Uppsala. Hon säger att det är Uppsalakontoret som följer lagstiftningen, jämfört med en del andra kontor.
— Men jag skulle personligen inte ha ringt till en telefonsvarare för att meddela ett beslut. Jag kan inte gå in på några enskilda fall, men vi prövar våra ärenden individuellt, säger Gunilla Strand.
Hon menar att de har tolkat de nya direktiven rätt.
— Samtidigt är det inte alltid så lätt. På 1990-talet var folk upprörda över att kommunerna inte upplät några platser åt flyktingar med tidsbegränsade uppehållstillstånd. I dag upprörs man över att människor måste flytta tillbaka från kommunerna, säger Gunilla Strand.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!