Kutic om avslaget – slutar inte kämpa

Trots avslaget; Vedran Kutic har inte gett upp och hans arbetsgivare lovar att göra allt för att familjen ska få stanna i Sverige.

Litet hopp. Vedran Kutic har fått besked om Migrationsöverdomstolens negativa beslut, men han vägrar att ge upp.

Litet hopp. Vedran Kutic har fått besked om Migrationsöverdomstolens negativa beslut, men han vägrar att ge upp.

Foto: Anders Liljestrand

ENKÖPING2018-01-19 14:49

Migrationsöverdomstolen sa nej. Sista instansen har sagt sitt. Vedran Kutic och hans familj får inte förlängt uppehållstillstånd.

När vi träffades första gången i familjens lägenhet på Västerleden var det högsommar. Efter fem år i Sverige hade Vedran Kutic fått besked om att hans arbetstillstånd inte skulle förlängas.

Mindre avvikelser från kollektivavtalet hos en tidigare arbetsgivare blev dyrköpt, trots att Vedrun Kutic, förgäves, förklarat att han har försökt göra rätt för sig.

Han överklagade. Många reagerade och över etthundra Enköpingsbor gick en protestmarsch från Skolparken till Stora torget en varm, ljus julikväll.

När domen från Migrationsdomstolen kom i slutet av året var den lika mörk som den novemberdag när beslutet kom.

Sista hoppet stod till Migrationsöverdomstolen. När Vedran Kutic var på väg till jobbet i torsdags, som CNC-operatör på Sjölanders Mekaniska i Västerås, ringde hans advokat Ali Kassim och berättade att beskedet var negativt även där.

Vilken var din första tanke?

– Att vi struntar i allt nu. Vill inte Sverige ha oss så är det så.

Dagen efter, på förmiddagen är han ledig och ensam hemma. Barnen är i skolan och hustrun Ljubica på sitt arbete som frisör.

Han berättar:

– När jag var en kilometer från jobbet igår började jag tänka annorlunda, att vi på något sätt ska fortsätta kämpa. Mina barn känner sig som svenskar, vi har ju vårt liv här. Men det finns tydligen två parallella Sverige, med olika lagar, suckar han.

Vad händer nu?

– Nu väntar vi på besked från Migrationsverket, vilket datum vi ska utvisas. Till dess fortsätter vi jobba som vanligt, säger han och berättar att han ringt släktingar i både Bosnien och Serbien och undrat om de har något rum ledigt.

Vårt samtal avbryts. En kvinna ringer och beklagar beslutet som hon läst om och säger att han måste överklaga till EU-domstolen.

Vedran Kutic förklarar att han kommer från Serbien och inte är EU-medborgare, att den möjligheten inte finns.

När han avslutat samtalet försöker han beskriva alla känslor just nu, glädjen över alla stödjande kommentarer i sociala medier och alla som ringer. Samtidigt finns det andra, tyngre tankar.

Hur känner du dig just nu?

– Jag är trött, väldigt trött, men ännu mer förbannad, säger han.

Leif Andersson, vd på Sjölanders Mekaniska, Västeråsföretaget som är en av regionens största legotillverkare till verkstadsindustrin med 65 anställda, säger att hans företag kommer att göra allt vad det kan för att få behålla Vedran Kutic, som varit anställd här sedan sommaren 2016.

– Jag har redan kontaktat Migrationsverket, säger han.

Leif Andersson förklarar att det är en mycket stor brist på avancerade CNC-operatörer som har den här kompetensen.

– Vi har oerhörda problem att hitta lämpliga kandidater när vi behöver göra en rekrytering.

Han menar att debatten om kompetensutvisningar hittills mest handlat om IT-specialister och civilingenjörer.

– Jag vill hävda att CNC-operatörer är en kategori som är minst lika aktuell i den debatten. Vi tittar ju på europeiska länder utanför EU, som till exempel Serbien, för att hitta den kompetens som krävs, säger Leif Andersson.

Han hoppas att företagets argument ska få Migrationsverket att tänka om.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!