Kritik mot Icas ekologiska bildspel

Vilseleder Ica konsumenterna i sin reklamkampanj för ekologiska livsmedel? Det anser Catharina Rudolphson, spannmålsodlare på Bjelkesta gård öster om Örsundsbro.

Konventionella odlare behövs, och minst lika angelägna som ekologiska odlare om att bin och humlor ska finnas kvar, säger Catharina Rudolphson.

Konventionella odlare behövs, och minst lika angelägna som ekologiska odlare om att bin och humlor ska finnas kvar, säger Catharina Rudolphson.

Foto: Rolf Hamilton

Enköping2008-04-08 00:01
Det är framför allt bildspelet på Icas hemsida där "Sebastian" förklarar vad ekologisk odling innebär som Catharina Rudolphson anser vara så undermålig att den borde tas bort.
Icas marknadschef Magnus Wikner förklarar innehållet i bildspelet med att man utgått från de regelverk som gäller för Kravodlade, och därifrån gjort ett informativt, lättillgängligt och underhållande material:
- Om någon del i texten till bildspelet blivit otydlig eller kan missförstås kan det ändras, men vi kommer inte att ta bort bildspelet. Det är en del i vår kampanj för att möta efterfrågan från kunderna på ekologiska produkter, såväl vårt eget märke som leverantörsprodukter, säger Icas marknadschef Magnus Wikner.

Catharina Rudolphson vänder sig emot flera inslag i bildspelet. Det första är kväveläckaget från odlad mark som bildspelet säger är mindre i ekologisk odling. All odlad mark läcker kväve, säger Rudolphson och hänvisar till att per producerat kilo läcker den ekologiska marken mer än den konventionella. Att odling av baljväxter som ärter och bönor minskar kväveläckaget säger hon är direkt fel:
- Ärter och bönor hämtar kväve från luften och binder det i marken, och därmed ökar tvärtom risken för kväveläckage.
Kerstin Lindvall, miljöchef på Ica, ger Catharina Rudolphson delvis rätt i kritiken:
- Jag kan hålla med om att det är otydligt. Självklart hämtar baljväxterna kvävet från luften. Men att den konventionella odlingen läcker mindre kväve än den ekologiska i viss statistik beror på att man där räknar kväveläckage per producerat ton, och skördarna är större i konventionella odlingar. Räknar man i stället läckaget per hektar, blir bilden en annan, säger Kerstin Lindvall.

En annan del av bildspelet som Catharina Rudolphson vänder sig emot gäller användningen av bekämpningsmedel.
- Ingen vill ha ogräs i sina åkrar, och det finns mängder av bekämpningsmedel som är tillåtna i den ekologiska odlingen. Det är inte bättre att använda stora mängder ättika, som ju också framställs kemiskt, eller salt på jordarna, än att använda andra bekämpningsmedel. Och restriktionerna är stränga när det gäller bekämpningsmedel, även i konventionellt jordbruk. Vi vill också ha bin och humlor kvar.
- Det är dessutom en ekonomisk fråga, vi använder inte mera handelsgödsel eller bekämpningsmedel än vad som är absolut nödvändigt, tillägger hon.

Kerstin Lindvall tror att Catharina Rudolphson hakat upp sig på att det inte genomgående sägs "kemiska bekämpningsmedel" i bildspelet:
- Men att minska utsläppen av kemiska syntetiska bekämpningsmedel är en viktig åtgärd för att nå det svenska miljömålet Giftfri miljö, ett av våra 16 nationella miljömål som satts upp.
- Men vår avsikt med bildspelet är inte att smutskasta konventionella jordbruk. Däremot vill vi lyfta den ekologiska odlingen och dess produkter, säger Kerstin Lindvall.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om