Kränkande enkät om miljöinspektörer

Den enkätundersökning riktad till kommuninvånare som varit i kontakt med miljöinspektörer vid Enköpings miljöförvaltning har nu avslutats. Inspektörernas misstankar om kränkande särbehandling har bekräftats, anser Naturvetarförbundet.

Enköping2001-10-04 00:01
Enkäten är amatörmässigt genomförd och innebär ingen uppföljning av de effektmål som utarbetats för miljöförvaltningen, anser Naturvetareförbundet som organiserar flera av inspektörerna på förvaltningen. Syftet med enkäten har varit att kontrollera enskilda handläggares uppträdande i samband med utövandet av kommunens tillsyn enligt miljöbalken, anser förbundet, och att inspektörerna upplever sig som utsatta för kränkande särbehandling ser fackförbundet som mycket allvarligt.
Gunnar Axinge, stadsbyggnads- och miljöchef i Enköpings kommun redogör för enkätuppdraget och de frågor som ställts:
— Konsulten Procoin fick i uppdrag att utifrån registrerade ärenden under två års tid, sorterat på handläggare, slumpmässigt välja 15 ärenden och telefonintervjua de berörda personerna.

Ojusterat protokoll
— De frågor som ställdes gällde hur de upplevt hanteringen av deras ärende, hur de upplevt tidsåtgången för deras ärendes handläggning och hur de upplevt kontakten med handläggaren. Svaren skulle graderas från 1 till 5 på en skala från dåligt till bra. Enkäterna genomfördes från juni till augusti, och resultatet av enkäterna är ännu inte offentligt.
Gunnar Axinge hänvisar till att protokollet från den MBL-förhandling som Naturvetareförbundet och Agrifack kallade till efter det att enkätundersökningen blivit känd bland personalen, ännu inte justerats av de fackliga parterna.
UNT får dock se konsultens sammanställning av enkätsvaren. Sammanställningen är gjord handläggare för handläggare, och det är uppenbart att några av dem inte har haft någon överdrivet god relation till ett antal av de personer vars ärenden de handlagt.

"Inte anmärkningsvärt"
Gunnar Axinge anser inte att enkätens utformning och genomförande är särskilt anmärkningsvärd.
— I fjol utförde vi en likadan utvärdering på stadsbyggnadskontoret när det gällde hanteringen av bygglovsärenden. Där var det byggnadsnämndens ledamöter som ringde runt och intervjuade ett antal personer som haft kontakt med kontoret i bygglovsärenden. Resultatet var att kontakterna överlag upplevts som positiva.
Naturvetareförbundet anser att en kvalitetsuppföljning också måste ta med de personer som vänt sig till förvaltningen och påtalat miljöbrister. En företagare eller privatperson som blivit föremål för inspektion efter en anmälan kan misstänkas vara missnöjd med förvaltningen, den som klagat kan däremot förväntas vara nöjd med förvaltningens ingripande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om