Konferensanläggningen laddar för högsäsongen

Sedan Konfereragruppen tog över Skokloster Wärdshus för ett år sedan har hela anläggningen renoverats. Nu är den redo för vårsäsongen i konferensernas Uppland.

Robert Svensson,Bitte Lagberg , Elenor Magnusson i stora matsalen. Foto: Jörgen Hagelqvist

Robert Svensson,Bitte Lagberg , Elenor Magnusson i stora matsalen. Foto: Jörgen Hagelqvist

Foto:

Enköping2008-04-07 00:01
Den smala landsvägen slingrar sig fram genom det öppna åkerlandskapet. När vi närmar oss Skokloster Wärdshus passerar vi fruktträdgårdar och på höger sida tornar Skokloster slott upp sig vid Mälaren. Därifrån leder en väg rakt ned till värdshuset, som en gång i tiden var slottets stall.

I värdshusfoajén hänger en stor porträttmålning med guldram. Den föreställer baron Rutger von Essen, som huserade på slottet och lät bygga om stallet till värdshus i slutet av 1960-talet.
Det är nu ett år sedan Konfereragruppen tog över Skokloster Wärdshus. Gruppen ägde då redan de tre konferensanläggningarna Haga slott, utanför Enköping, Skeviks gård, på Värmdö, och Säby säteri, på Ingarö.
- Skokloster är nära, men ändå lagom långt bort. Om man är närmare stan åker många hem på kvällen. Här stannar deltagarna och umgås med sina kolleger, säger Elenor Magnusson, platschef.

Under våren och försommaren får konferensdeltagare samsas med de privatpersoner som besöker Skokloster slott eller kommer in från Uppsala med båten Kung Carl Gustaf och passar på att äta i värdshusets restaurang.
- Det har varit full fart sedan vi startade konferensverksamheten här i mitten av augusti. Vi är ju inne i en högkonjunktur, men var kanske inte riktigt beredda på det stora intresset. Nu har vi övat ett halvår och ser fram emot våren, säger Catarina Melander, vd för Skokloster Wärdshus.

Över den plats där frukost- och lunchbuffén brukar ställas fram hänger två stora svartvita fotografier. Det ena föreställer matsalen när den var ett stall, fyllt av hästar. Den andra rummet som det ser ut i dag. "Från foderbord till smörgåsbord" lyder texten över tavlorna. Detaljer som de här gamla tavlorna såg Konfereragruppen till att bevara när man tog över värdshuset i mars förra året och satte i gång med en totalrenovering av anläggningen. Nya möbler har köpts in, gamla klätts om, golven har slipats och lackerats, fönster har bytts ut, de 75 hotellrummen har renoverats och utemiljön har fräschats upp med nya gräsmattor, gångplattor och utebelysning.

Motormuseet som ligger alldeles intill värdshusets huvudbyggnad ska flytta till Skåne och lokalerna ska göras om till större konferenslokaler. Och visionen är att de nuvarande 86 bäddarna ska bli 200.
På värdshusets övervåning finns fem konferenslokaler i varierande storlek som rymmer mellan 20 och 100 personer. I salongen utanför korridoren av lokaler sitter en grupp konferensdeltagare från ett svenskt serviceföretag. De har fått en kort kafferast, annars är schemat späckat.

Bra boende, avskildhet och prisvärdhet är saker som kursledaren Mikael Sandberg tycker spelar in när man väljer konferensplats.
- Vi vill ha en internatkänsla så att folk känner att de kommer i från och samtidigt vara hyfsat nära Stockholm eftersom våra anställda kommer från Stockholmsregionen. När vi väl gör en sådan här sak vill vi att det ska vara en aning påkostat så att personalen får känna sig lite speciell, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om