Kommunen kontrollerar inte färdtjänstavtal

Enköpings kommuns färdtjänstavtal kostar skattebetalarna mångmiljonbelopp - men ingen kollar om man verkligen får vad man betalar för.

Kontroll. Kommunens färdtjänstavtal kostar skattebetalarna miljoner - men ingen kollar om man verkligen får vad man betalar för.

Kontroll. Kommunens färdtjänstavtal kostar skattebetalarna miljoner - men ingen kollar om man verkligen får vad man betalar för.

Foto: Magnus Eriksson

ENKÖPING2017-01-26 06:00

Det nuvarande färdtjänstavtalet mellan Enköpings kommun och Sverigetaxi kostar kommunen mellan 16 och 17 miljoner kronor per år.

I villkoren för avtalet som går ut i augusti i år regleras tydligt vad som gäller på olika områden, bland annat vilka krav som ställs på fordonen och hur gamla de får vara.

Kravbilden i avtalet är en sak, men när det gäller de krav som ställs så saknar kommunen möjligheten att följa upp dem i praktiken.

För en tid sedan fick Enköpings-Posten ett tips att Sverigetaxi använde fyra taxibilar som var äldre än fem år och därmed inte uppfyllde kraven i färdtjänstavtalet.

En kontroll med Transportstyrelsen visade också att tre av fyra bilar var för gamla för att längre få användas i färdtjänsttrafik. Enligt både kommunen och Sverigetaxi så är de tre bilarna nu också bortplockade från färdtjänstverksamheten.

– Vi har regelbundna träffar med taxibolaget där vi går igenom regelverket och så får vi regelbundna listor med vilka bilar som Sverigetaxi använder för sin färdtjänstverksamhet. Där kan vi kontrollera bilarnas ålder, förklarar Agneta Svensk, biträdande förvaltningschef på samhällsbyggnadsförvaltningen.

Men några kontroller på fältet - det vill säga vilka taxibilar som verkligen används vid färdtjänstkörningarna - görs inte av kommunen.

– Det här är en resursfråga och vi har inte möjligheten från kommunens sida att vara ute och kontrollera vilka bilar som används, att de har rätt däckdjup och att alkolåsen fungerar, säger Agneta Svensk.

Agneta Svensk förklarar att frågan generellt har diskuterats i kommunen hur man ska hantera avtalsuppföljningen i framtiden.

– Det kanske skulle finnas möjligheter att vi upphandlar en tjänst av en extern aktör som gör regelbundna uppföljningar hur verksamheten sköts och att rätt bilar rullar på gatorna.

I det kommunala handikapprådet som är en del av kommunens politiska organisation har det nuvarande färdtjänstavtalet och den kommande upphandlingen diskuterats.

– Det är kanske inte framförallt bilarnas ålder som diskuterats utan snarare vilken hjälp vi med olika handikapp behöver få av taxichaufförerna samt att det finns ordentlig GPS-utrustning i bilarna. Vi följer nu också noga hur det nya färdtjänstavtalet kommer att utformas när det gäller vilka möjligheter vi har att få ta med oss ledsagare när vi ska åka färdtjänst, säger Jan Wigdell som representerar Handikappföreningarna Samorganisation i Handikapprådet.

0171-41 46 34

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!